Pochod prišli podporiť aj heterosexuálne rodiny s deťmi

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 18:01 • 2 min
Pochod prišli podporiť aj heterosexuálne rodiny s deťmi

BRATISLAVA - Pochod za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí Dúhový PRIDE Bratislava 2014 dnes prišli podporiť mnohé typy rodín, okrem tých LGBTI aj heterosexuálne rodiny.

slovakia

left justify in out

Práve tohtoročným mottom pochodu bolo „Poď von s rodinou“, čím organizátori reagovali na zmenu Ústavy SR, ktorá začne onedlho privilegovať len jeden typ zloženia rodiny. Podľa riaditeľky PRIDE-u Romany Schlesinger bol toto jeden z najúspešnejších ročníkov, ak nie najúspešnejší.

 

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa dnes zišli približne dve tisícky ľudí, k čomu prispelo zrejme aj dobré počasie. V dave bolo vidieť viaceré dúhové vlajky, ľudí vo farebnom dúhovom oblečení, ale aj mnohé transparenty s nápismi ako napríklad „Transfóbia vážne škodí vám a ľuďom okolo vás“, „Transpráva sa ľudské práva“ alebo „Rôznorodosť je krásna“. Po celý čas na podujatie aj pochod cez bratislavské Staré mesto dozeralo množstvo policajtov, pochod bol tak pokojný a zaobišiel sa bez problémov. Dav na námestí zabávali aj hudobní hostia, vystúpili skupiny Dreamfield či King Shaolin. 

 

Dúhový PRIDE prišli podporiť tiež viaceré osobnosti, nechýbala medzi nimi verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská či europoslankyňa Ulrike Lunaček a spisovateľ Michal Hvorecký. Na pódium sa postavil aj primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik. „Prišla som práve preto, že jedna časť spoločnosti ťahá za kratší koniec povrazu a úlohou verejného ochrancu práv je sa stavať na stranu slabších,“ povedala ombudsmanka Jana Dubovcová. Ako dodala, práve to spoločenstvo, ktoré sa dnes zišlo, už niekoľko rokov bojuje za uznanie svojho postavenia, za uznanie svojich partnerstiev a aj spôsobu svojho života, či za akceptovanie tohto ich spôsobu života spoločnosťou. „A práve preto, že sa toho zatiaľ nedočkali a práva pritom patria všetkým rovnako, sa musím postaviť na ich stranu a zabojovať za nich“.

 

Motto „Poď von s rodinou“ organizátori zvolili práve pre zmenu ústavy. Pozvali tak na pochod rôzne typy rodín, ktoré boli zmenou zasiahnuté. „Či už ide o slobodné matky, otcov, rozvedených či ovdovených ľudí, ale aj heterosexuálne rodiny, ktoré definíciu spĺňajú, no nemyslia si, že je správne, aby sa spoločnosť delila na privilegovaných a menej privilegovaných,“ povedala Schlesinger. Atmosféra v pochode bola podľa jej slov miestami naozaj až mrazivá. Neboli tam podľa nej len LGBTI ľudia, ale aj ich rodičia. „Medzi ľuďmi bolo vidieť veľa kočíkov s deťmi s vlajočkami, pričom to boli väčšinou heterosexuálne rodiny,“ vysvetlila. Ako zároveň dodala, bolo krásne, že dostali od nich takú podporu. „Asi to nie je tak celkom pravda, čo hovoria rôzne kresťanské či iné konzervatívne združenia, že tradičnej rodine sa to nepáči, tá tomu naopak úplne rozumie,“ povedala na záver riaditeľka pochodu Dúhový PRIDE Bratislava 2014.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona