Pochod oranžistov v Belfaste sprevádzali nepokoje: Výtržnosti si vyžiadali zranenia vyše 20 policajov

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 13:53 • 2 min
Pochod oranžistov v Belfaste sprevádzali nepokoje: Výtržnosti si vyžiadali zranenia vyše 20 policajov

BELFAST - Najmenej desať policajtov utrpelo v pondelok večer zranenia pri nepokojoch, ktoré sprevádzali pochod asi 3000 príslušníkov protestantského Oranžského rádu ulicami Belfastu. Informovali o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K nepokojom došlo po tom, ako sa oranžisti nesúci zástavy Spojeného kráľovstva snažili dostať do štvrte Ardoyne obývanej prevažne katolíkmi. Keď im v tom policajti bránili, hádzali na nich tehly a fľaše. Jeden policajt stratil vedomie, keď ho zasiahla tehla do hlavy. Zranenia utrpelo približne 24 policajtov po tom, ako členom protestantského bratstva Oranžský rád v pondelok večer nedovolili pochodovať cez obvod obývaný prevažne katolíkmi.

 

Bezpečnostné zložky nasadili na rozohnanie davu vodné delá.

 

V Ardoyne zatkli muža, ktorý si to autom namieril do účastníkov katolíckej protidemonštrácie. Vozidlom pritom zachytil 16-ročné dievča, ktoré zostalo pod ním zakliesnené. Tínedžerku ošetrili na mieste.

 

Hovorca Oranžského rádu násilie označil za kontraproduktívne a vyzval na pokoj. "Takéto akcie posilnila len tých, ktorí chcú ďalej obmedziť naše sprievody," varoval.

 

Šéf severoírskej policajnej federácie Mark Lindsay dnes ráno vyzval na upokojenie situácie v časti Belfastu, kde niekoľko hodín vyčíňali členovia protestantského Oranžského rádu a ich podporovatelia, zatiaľ čo miestni katolíci usporiadali protidemonštráciu. 

 

Od roku 2013 už oranžisti nemôžu pochodovať cez štvrť Ardoyne, ktorá bola považovaná za baštu teroristickej organizácie Írska republikánska armáda (IRA).

 

Pochody oranžistov sa konajú každý rok 12. júla na výročie legendárnej bitky pri rieke Boyne, ktorá sa odohrala severozápadne od Dublinu. V roku 1690 v nej protestantský kráľ Viliam III. Oranžský porazil katolíckeho anglického kráľa Jakuba II. a stal sa jeho nástupcom.

 

V tento deň dochádzalo v minulosti každoročne k rozsiahlym nepokojom najmä preto, že členovia Oranžského rádu pochodovali oblasťami obývanými katolíkmi. Tento rok sa však pochody konali o deň neskôr, pretože oranžisti historickú udalosť neoslavujú, ak 12. júl pripadne na nedeľu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies