Pochod k tureckej ambasáde podporí demonštrantov v Istanbule

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 10:42 • 2 min
Pochod k tureckej ambasáde podporí demonštrantov v Istanbule

BRATISLAVA - Ľudskoprávni aktivisti zo Slovenska sa rozhodli podporiť protestujúcich Istanbulčanov, a preto túto sobotu organizujú v Bratislave demonštráciu. Verejné zhromaždenie a protestný pochod s názvom Za zastavenie násilia a dodržiavanie ľudských práv organizujú Inštitút ľudských práv a turecká komunita na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Pochod sa začne o 16:00 na Hodžovom námestí, kde vystúpia ľudskoprávni aktivisti a členovia tureckej komunity, ktorí chcú informovať o aktuálnom dianí v Turecku. Odtiaľ sa protestujúci presunú cez Palisády pred budovu tureckého veľvyslanectva na Holubyho ulici. Pred ambasádou si zapálením sviečok chcú uctiť pamiatku obetí násilností v Turecku a odovzdať protestný list. "Obyvatelia Istanbulu pokojne protestovali proti ničeniu parku Gezi developermi, polícia však proti nim použila vodné delá a slzotvorný plyn, desiatky ľudí bolo zranených. Toto vyvolalo vlnu solidárnych protestov, voči ich účastníkom turecká polícia zasiahla ešte brutálnejšie, dvaja ľudia boli zabití a zatknutých bolo vyše 2 000 demonštrantov. Takéto hrubé porušovanie ľudských práv nemôže ostať bez odozvy," vysvetľuje riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. 

Podobné zhromaždenia sa od zásahu polície voči demonštrantom v Istanbule konali aj v mnohých ďalších mestách mimo Turecka, naposledy vo štvrtok v Prahe. Na internete aktuálne udalosti vyvolali vlnu rozhorčenia a odporu voči vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa informácií mimovládnych organizácií si násilnosti vyžiadali 4 177 zranených, z toho 43 ťažko a desať ľudí osleplo. "Ak voči pokojnému zhromaždeniu obyvateľov zaujímajúcich sa o mesto, v ktorom žijú, násilne zasiahne polícia, je jedno, či to bolo mesto v Turecku, na Slovensku alebo kdekoľvek inde na svete. Je to tak veľké porušenie ľudských práv, našich práv, že sa musíme za týchto ľudí postaviť všetci, inak hrozí, že sa niečo podobné stane zajtra i nám," vyhlásila Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv. 

Demonštrácie v Turecku sa začali minulý piatok v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom protestujúcim proti plánovanej prestavbe námestia Taksim. Zásah vyvolal protesty v celej krajine, kde opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies