Počet žiadateľov o azyl v Holandsku klesol takmer o polovicu

NETKY.SK • 17 Január 2017, 7:43 • 2 min
Počet žiadateľov o azyl v Holandsku klesol takmer o polovicu

AMSTERDAM - Počet utečencov, ktorí vlani požiadali o azyl v Holandsku, klesol v porovnaní s rokom 2015 o 46 percent. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na údaje imigračného úradu IND.

slovakia

left justify in out

Pokles počtu žiadostí o udelenie azylu z rekordného počtu 58.900 v roku 2015 bol podľa IND do veľkej miery výsledkom vlaňajšej marcovej dohody medzi EÚ a Tureckom, ktorej cieľom je zamedziť nelegálnej migrácii do Európy cez turecké územie a Egejské more. Dohoda, ktorá zaväzuje tureckú stranu prijímať späť utečencov smerujúcich do Európy, sa zrodila počas holandského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Riaditeľ IND Rob van Lint v rozhovore pre holandskú rozhlasovú stanicu NPO Radio 1 spresnil, že od uzavretia dohody medzi EÚ a Tureckom klesol predovšetkým počet Sýrčanov, ktorí vlani podali najviac (34 percent) z celkového počtu žiadostí. Za Sýrčanmi nasledovali Eritrejčania (deväť percent) a Albánci (päť percent).

 

Podľa Van Linta v uplynulých mesiacoch podali najviac žiadostí o azyl v Holandsku občania Maroka a Alžírska, teda krajín, ktoré EÚ považuje za bezpečné. Šéf holandskej diplomacie Bert Koenders a štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Klaas Dijkhoff už oznámili, že v priebehu januára odcestujú do Maroka, aby rokovali o návrate odmietnutých marockých žiadateľov o azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona