Počet zelených zákaziek je podľa vlády stále nedostatočný

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 12:23 • 2 min
Počet zelených zákaziek je podľa vlády stále nedostatočný

BRATISLAVA - Strategický cieľ Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie na roky 2016 až 2020, ktorý stanovuje 50-percentný podiel zelených zákaziek na všetkých zákazkách, sa zatiaľ nedarí plniť.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) to konštatuje v správe o implementácii Národného akčného plánu za rok 2017, ktorý dnes vzala na vedomie vláda. Na základe uskutočneného prieskumu dosiahol počet zelených zákaziek 3,25 percenta z celkového počtu zákaziek, finančná hodnota uskutočnených zelených zákaziek predstavuje 6,43 percenta hodnoty všetkých zákaziek.

V rámci prieskumu pre potreby monitorovania a hodnotenia úrovne zeleného verejného obstarávania oslovilo MŽP 1 446 subjektov (ústredné orgány štátnej správy a im podriadené organizácie, samosprávne kraje, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc), z ktorých na dotazník odpovedalo 366 subjektov. Envirorezort v tejto súvislosti konštatoval, že návratnosť dotazníkov bola v roku 2017 veľmi nízka a reprezentovala iba 25,3 percenta. Z celkového počtu 366 subjektov zapojených do monitorovania realizovalo v roku 2017 zelené verejné obstarávanie 205 organizácií, čo je 56-percenta.

Nepriaznivý vývoj plnenia akčného plánu podľa MŽP ovplyvnilo niekoľko skutočností, ako finančné obmedzenia vo verejnej správe, ktoré vedú k tomu, že sa pri nákupoch uprednostňujú environmentálne necertifikované výrobky a služby, ktoré sú stále cenovo dostupnejšie. Dôvodom je aj častá výmena pracovníkov zodpovedných za oblasť verejného obstarávania, pričom noví pracovníci, ktorí neboli vyškolení, nedisponujú vedomosťami o zelenom verejnom obstarávaní. Jednou z príčin môže byť i administratívne zaťaženie spôsobené získavaním údajov potrebných na vyplnenie dotazníka. Pre zlepšenie nepriaznivého stavu chce MŽP motivovať ostatné ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy i samosprávne kraje a obce k podniknutiu krokov na posilnenie zeleného verejného obstarávania.

Zelené verejné obstarávanie (Green Public Procurement - GPP) predstavuje spôsob, ktorým orgány verejnej správy integrujú environmentálne požiadavky do procesu obstarávania. Uplatňovanie zeleného verejného obstarávania podporuje udržateľné využívanie prírodných zdrojov, dosahovanie zmien v správaní, ktoré smeruje k udržateľnej výrobe a spotrebe, a tiež podnecuje inovácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona