Počet zastrelených policajtov v USA vzrástol o takmer 60 percent

NETKY.SK • 4 November 2016, 10:02 • 2 min
Počet zastrelených policajtov v USA vzrástol o takmer 60 percent

WASHINGTON – Od začiatku tohto roka v Spojených štátoch zastrelili 52 policajtov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška, keď takýmto spôsobom zomrelo pri výkone služby 33 policajtov, je to nárast o 58 percent.

slovakia

left justify in out

Ide o smrteľné útoky zbraňou vykonané zo zálohy a často nečakane. Takými boli aj nedávne vraždy dvoch policajtov v štáte Iowa. Útočník, ktorý je už vo väzbe, policajtov zastrelil, keď sedeli vo svojich služobných autách. Nachádzali sa pritom len niekoľko kilometrov od seba a neriešili prípad, ktorý by bol spojený s útočníkom.

 

Podľa Fondu na pamiatku policajtov, neziskovej organizácie, ktorá vedie takého štatistiky, zomrelo tento rok pri výkone služby celkovo 115 policajtov, čo je v porovnaní s vlaňajškom (100 policajtov) nárast o 15 percent. Kým tento rok boli najčastejšou príčinou smrti útoky zbraňou vykonané zo zálohy, minulý rok to boli dopravné nehody. Tie boli najčastejšou príčinou smrti policajtov v 15 z posledných 20 rokov.

 

Pri dopravných nehodách prišlo tento rok o život 45 mužov a žien v uniformách. Tu bol nárast v porovnaní s minulým rokom desaťpercentný.

 

Pokles nastal len v kategórii iné príčiny smrti. Kým minulý rok si iné príčiny vyžiali 26 životov, tento rok 18. Medzi iné príčiny patrí napríklad utopenie, smrť pri požiari, letecké nehody, zásah elektrickým prúdom či otrava.

 

Najviac policajtov (17) zomrelo v štáte Texas, nasledujú Kalifornia (9) a Louisana (8). Celkovo však v ostatných rokoch zomrelo pri výkone služby násilnou smrťou menej policajtov než v minulosti. Kým za prezidenta Reagana v 80. rokoch bolo každý rok zabitých v priemere 101 policajtov, počas vlády Georgea Busha staršieho to bolo 90. Za Billa Clintona sa toto číslo v rokoch 1993-2000 znížilo na 81 a za jeho nástupcu Georgea W. Busha na 72.

 

Administratíva súčasného prezidenta Baracka Obamu sa môže pochváliť najnižším číslom za posledné desaťročia. Od jeho nástupu k moci v roku 2009 zomrelo pri výkone služby násilnou smrťou každý rok v priemere 62 policajtov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies