Počet zásahov leteckých záchranárov každoročne stúpa

NETKY.SK • 10 Január 2018, 15:50 • 2 min
Počet zásahov leteckých záchranárov každoročne stúpa

POPRAD – Červeno-biele vrtuľníky leteckých záchranárov aj vlani nepretržite pomáhali ľuďom v tiesni. V roku 2017 vzlietli spolu s prúdovými lietadlami upravenými do medicínskej verzie na pomoc 1 717 pacientom. To, že počet primárnych zásahov v teréne každoročne stúpa, potvrdil aj vlaňajší nárast, informovala o tom dnes prostredníctvom tlačovej správy Zuzana Hopjaková, PR manažérka a hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) AIR – Transport Europe.

slovakia

left justify in out

Pri rôznych udalostiach priamo v teréne zasahovali záchranárske vrtuľníky 1 216 krát, zvyšné lety tvorili prevozy medzi nemocnicami. „Najpočetnejšou skupinou ľudí, išlo o 37 percent, ktorí urgentne potrebovali pomoc leteckých záchranárov, boli pacienti s kardiálnym zlyhaním, najčastejšie s diagnózou akútny infarkt myokardu. Druhým najčastejším dôvodom vyslania záchranárskych vrtuľníkov do terénu boli dopravné nehody (16,5 percenta), vrátane zrazených cyklistov a chodcov,“ konkretizovala Hopjaková. Viac ako 10 percent podľa štatistík tvorili pacienti, ktorí po páde z výšky často s vážnym úrazom chrbtice potrebovali rýchly a šetrný transport vrtuľníkom do nemocnice.

V minulom roku bolo do nemocníc letecky prevezených 1 469 dospelých a 248 detských pacientov. Spomedzi siedmich základní na celom Slovensku patrí medzi najvyťaženejšie Banská Bystrica (316 zásahov), Trenčín (265 zásahov) a Košice (260 zásahov). „Keďže podmienky pre letovú činnosť sú počas letných mesiacov najpriaznivejšie a dni najdlhšie, najviac práce mali leteckí záchranári tradične práve počas tohto obdobia. Naopak, najmenej zásahov bolo zaznamenaných počas zimných mesiacov,“ doplnila hovorkyňa.

Prevádzkovateľ leteckej záchrannej služby, spoločnosť AIR – Transport Europe, investoval v minulom roku do kompletnej modernizácie svojho strediska v Žiline. „Pre stredisko s volacím znakom Krištof 06 sme postavili novú budovu a zrekonštruovali pôvodný heliport. Verím, že táto investícia prinesie pre naše posádky lepšie a komfortnejšie zázemie pri výkone ich práce na zemi,“ zhodnotil riaditeľ VZZS Ján Kuboši.

V roku 2017 rozšírila spoločnosť ATE svoju pôsobnosť v leteckej záchrannej službe aj za hranice Slovenskej republiky. Na základe súťaže, ktorú vyhlásilo Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky, funguje od začiatku minulého roka v stredisku Zdravotníckej záchrannej služby Olomouckého kraja. Z tohto strediska vzlietol vrtuľník ATE vlani na pomoc 470 pacientom, v 404 prípadoch išlo o primárne lety do terénu.

Piloti spoločnosti ATE minulý rok absolvovali dva druhy výcvikov v zahraničí. V špecializovanom Ústave leteckého zdravotníctva v Prahe to bol kurz zameraný na zdokonalenie procesov vnímania a reakcií pilota pri vykonávaní nočných letov s použitím okuliarov nočného videnia. Druhý výcvik, na ktorom sa podľa Hopjakovej zúčastnili piloti lietajúci na vrtuľníku Bell 429, sa konal v španielskej Valencii. Spoločnosť ho avizovala ako jedno z vlastných opatrení po páde záchranárskeho vrtuľníka pri obci Strelníky v Banskobystrickom okrese v roku 2016, pri ktorom zahynuli traja členovia posádky spolu s pacientom.

 

„Ide o najmodernejšie výcvikové centrum, ktoré bolo uvedené do prevádzky iba v roku 2017 a získalo všetky potrebné certifikáty schválenej vzdelávacej organizácie od Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). Letový simulátor verne zodpovedá skutočnému vybaveniu kabíny a v maximálnej miere sa približuje reálnym letovým podmienkam. Jeho prednosťou je možnosť precvičenia všetkých normálnych a núdzových postupov za všetkých poveternostných podmienok vo dne a v noci,“ uzavrel letový riaditeľ ATE Peter Dobrota.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies