Počet zadržaných falzifikátov eurobankoviek vzrástol o štvrtinu

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 10:48 • 2 min
Počet zadržaných falzifikátov eurobankoviek vzrástol o štvrtinu

BRATISLAVA - V 1. polroku 2013 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 979 kusov falzifikátov eurových bankoviek.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rovnakým obdobím vlani tak počet takýchto zadržaných bankoviek vzrástol takmer o štvrtinu. Okrem jedného falzifikátu boli všetky odhalené v hotovostnom peňažnom obehu. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS). 

"V hodnotenom období bol najväčší výskyt falzifikátov nominálnej hodnoty 100 eur, ktoré spolu s 50-eurovými bankovkami tvorili až 75 % z celkového počtu zadržaných falzifikátov. Podiel falzifikátov 20-eurových bankoviek výrazne poklesol a dosiahol necelých 10 %," uviedla NBS s tým, že kvalita týchto falošných bankoviek bola dobrá, ale možno ich odhaliť aj bez použitia technických pomôcok. 

Ešte väčší počet ako u bankoviek dosiahli zadržané falšované mince. "V 1. polroku 2013 bolo na území Slovenska zadržaných 3216 kusov falzifikátov eurových mincí, čo predstavuje v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, v ktorom bolo zachytených 896 kusov falzifikátov, nárast o 259 %. Najčastejšie zadržanými falzifikátmi boli mince v nominálnej hodnote 2 eurá. Napriek nárastu falzifikátov však možno konštatovať, že ich podiel v porovnaní s celkovým počtom eurových mincí v obehu je veľmi nízky," konštatovala NBS. Práve u bankoviek je ale ťažšie odhaliteľná ich pravosť. Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide totiž podľa NBS v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies