Počet vykonaných klikov dokáže u mužov odhaliť riziko infarktu a ďalších srdcových problémov

NETKY.SK • 2 Marec 2019, 13:00 • 2 min
Počet vykonaných klikov dokáže u mužov odhaliť riziko infarktu a ďalších srdcových problémov

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Vplyvom mnohých faktorov pritom trápi stále mladších jedincov. Ak ste muž a túžite vedieť, ako na tom so svojím zdravím v tomto smere ste, skúste si spočítať, koľko naraz urobíte klasických "pánskych" klikov.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšej vedeckej štúdie Jama Network môžu byť totiž práve kliky tým najlepším indikátorom srdcového zdravia mužov.

 

Zo zistení vedcov vyplynulo, že muži, ktorí zvládli zrazu urobiť 40 a viac klikov, majú o 96% nižšie riziko infarktu či iných srdcových problémov v nasledujúcich desiatich rokoch ako tí, ktorí zvládnu 10 a menej klikov.

 

Tento spôsob testovania navyše môže predpovedať viac než analýzy vychádzajúce z informácií o hmotnosti, hladine cholesterolu, fajčenie a ďalších zdravotných údajoch. Ide pritom o veľmi "lacnú" záležitosť.

 

Ako k tomuto zisteniu vedci vôbec prišli?


Vedci z americkej Harvardskej univerzity a ďalších inštitúcií sledovali zdravie a kondíciu viac ako 1500 hasičov. Hasiči každý rok absolvovali lekársku prehliadku, ktorá obsahovala štandardné biochemické vyšetrenie krvi, vrátane cholesterolu a glykémie (cukru v krvi). Zároveň podstupovali submaximálne stresové testovanie na bežeckom trenažéri, ktorý poukázal na ich vytrvalosť.

 

img

 

Vedcov pôvodne najviac zaujímal práve test vytrvalosti, pretože skupina predchádzajúcich vedeckých štúdií poukázala na spojitosť medzi vytrvalosťou a zníženým rizikom srdcového ochorenia a oni na základe svojich zistení chceli dokázať predpovedať tieto problémy do budúcnosti.

 

Zhromaždili preto informácie o výsledkoch záťažových testov každého hasičov a zaznamenávali všetky kardiovaskulárne problémy, ktoré hasiči zaznamenali v priebehu nasledujúcich 10 rokov.

 

Úplne náhodne ale zistili, že vytrvalostný test na bežeckom páse nevypovedal o zdraví srdca hasičov natoľko ako počet klikov, ktoré sú muži schopní naraz urobiť.

 

Muži, ktorí zvládli urobiť najmenej 11 klikov, mali menšie riziko rozvoja srdcových problémov v nasledujúcich 10 rokoch ako tí, ktorí zvládli urobiť 10 a menej klikov. A tí, ktorí urobili 40 a viac klikov potom toto riziko znížili dokonca o 96%.

 

"Počet klikov tak môže byť jedným z použiteľných ukazovateľov rizika kardiovaskulárnych ochorení u mužov. Navyše sa jedná o testovanie, ktoré v podstate nič nestojí," upozorňuje pre The New York Times jeden z vedcov profesor Stefanos Kales z lekárskej fakulty Harvardskej univerzity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies