Počet výjazdov k bodavému hmyzu sa oproti minulému roku výrazne zvýšil

NETKY.SK • 12 August 2018, 11:23 • 2 min
Počet výjazdov k bodavému hmyzu sa oproti minulému roku výrazne zvýšil

BRATISLAVA - Počet výjazdov hasičov k bodavému hmyzu sa oproti minulému roku výrazne zvýšil, a to najmä v júli. Kým vlani zaznamenali v danom mesiaci 48 výjazdov v rámci celého Slovenska, tento rok zasahovali počas uplynulého mesiaca 175-krát. Najviac prípadov - 71, mali v Žilinskom kraji.

slovakia

left justify in out

"Počas minulého roka zasahovali hasiči v tejto súvislosti celkom 446-krát. Tento rok za sedem mesiacov pomáhali už 338-krát," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Najviac zásahov – 122, bolo doteraz v Žilinskom kraji. Zhruba o polovicu menej zaznamenali v Nitrianskom a Košickom kraji. Najmenej, pod desať zásahov, mali hasiči v Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji.

 

"Na odstránenie hniezda bodavého hmyzu je potrebné hasičov privolať najmä v prípade verejného ohrozenia. Teda v prípade, že sa hniezdo nachádza v blízkosti škôl, škôlok, domovov dôchodcov alebo na iných miestach s vysokým výskytom ľudí," priblížila Farkasová. V prípade, že sa hniezdo bodavého hmyzu nachádza na súkromnom pozemku, pri rodinných domoch, bytoch či chatkách, zodpovedá za odstránenie hniezda majiteľ nehnuteľnosti alebo správca budovy a objektu.

 

Pri zásahoch súvisiacich s odstraňovaním hniezd bodavého hmyzu z verejných priestranstiev používajú hasiči ochranný celotelový včelársky oblek so sieťkou. Postup hasičov pri odstraňovaní hniezd súvisí s tým, o aký bodavý hmyz ide. Ak ide o včelí úľ, tak sú na pomoc privolaní včelári, ktorí vedia včely odchytiť, prípadne presunúť celý úľ na iné miesto.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona