Počet vlkov a medveďov narastá: Agrorezort ho bude regulovať

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 13:57 • 2 min
Počet vlkov a medveďov narastá: Agrorezort ho bude regulovať

BRATISLAVA - Počet veľkých šeliem sa na Slovensku zvyšuje, ministerstvo pôdohospodárstva preto považuje reguláciu ich počtu za nevyhnutnú.

slovakia

left justify in out

"Reguláciu početnosti si vyžaduje aj medveď a vlk, nielen z dôvodu zvyšujúcich sa škôd spôsobovaných týmito šelmami najmä v živočíšnej výrobe, ale aj pre ich vysoký počet na malom území a strate plachosti," uvádza sa v Správe o lesnom hospodárstve za rok 2016.

Lesníci odhadujú, že k marcu 2016 žilo na Slovensku 2 235 medveďov, poľovníci vlani zastrelili 18, ďalších 16 uhynulo. Vlkov bolo vlani v slovenských horách asi 2 540, odstrelili 47, uhynulo šesť vlkov. O 234 jedincov sa zvýšila populácia tatranského kamzíka, pričom stúpla na číslo 1 262. Až kriticky sa znižuje populácia tetrova hlucháňa a tetrova hoľniaka, ktorých spolu nie je ani 2 000. Narastá tiež počet nepôvodných druhov šakala zlatého a psíka medvedíkovitého. Agrorezort evidoval minulý rok 38 potvrdených útokov medveďa hnedého na človeka, čo je o šesť útokov viac než rok predtým.

Neustále narastá tiež počet raticovej zveri, ktorá podľa Zelenej správy ohrozuje obnovu a vývoj lesných porastov a spôsobuje ekologické i ekonomické škody. Dôvodom sú najmä nesprávne zostavené plány chovu a lovu, ktoré nezodpovedajú skutočným stavom zveri v poľovných revíroch, ako aj neplnenie týchto plánov, nadmerné a nesprávne prikrmovanie zveri a nadbytok potravy v kombinácii s miernejšími zimnými obdobiami. Odstrel jelenej, danielej a srnčej zveri bol vlani v porovnaní s rokom 2015 vyšší.

Škody spôsobené raticovou zverou dosiahli vlani v lesnom hospodárstve a poľnohospodárstve 1,37 milióna eur, čo je asi o 100-tisíc menej než rok predtým. Škody spôsobené veľkými šelmami sa zvýšili v porovnaní s rokom 2015 o 341-tisíc eur a dosiahli čiastku 1, 75 milióna eur. Najvyššie škody spôsobil podľa správy vlk (1,29 milióna eur), nasleduje rys ostrovid (323-tisíc eur) a medveď hnedý (136-tisíc eur). "Z celkovej výšky škôd pripadá najviac na škody v poľovníctve a na zveri, a to až 1, 63 milióna eur," píše ministerstvo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies