Učitelia pokračujú v štrajku, ich počet sa však znížil

NETKY.SK • 28 Január 2016, 14:25 • 2 min
Učitelia pokračujú v štrajku, ich počet sa však znížil

BRATISLAVA - Počet škôl zapojených do štrajku podľa ministerstva školstva stále klesá. Pre štrajk je ich zatvorených 114 z počtu 6724. Predstavuje to asi 1,70 percenta všetkých škôl. Takéto údaje zaslali rezortu okresné rady k 10. hodine dopoludnia.

slovakia

left justify in out

"Celkovo sa oproti strede (27.1.) znížil počet zatvorených škôl o 23, oproti pondelku (25.1.) o 65 škôl," informovala TASR Martina Slušná z ministerstva školstva. Počet zapojených škôl najviac klesol v Bratislavskom kraji, a to o 12. Zatvorených je tam momentálne 22 vzdelávacích inštitúcií.

 

Počty zatvorených škôl sa v porovnaní so stredou nezmenili v Trenčianskom kraji (15). V ostaných krajoch počty škôl poklesli. V Trnavskom je zatvorených 16 škôl, v Nitrianskom 25, Žilinskom 15, Banskobystrickom 14, Prešovskom jedna škola a v Košickom kraji šesť škôl.

 

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

 

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) tvrdí, že údaj o zatvorených školách nie je smerodajný. "Podľa našich informácií z dnešného rána, z približne 750 škôl zapojených do štrajku je okolo 270 zatvorených alebo v obmedzenom režime. To znamená, zabezpečujú len dozor nad najmladšími žiakmi, prípadne náhradný rozvrh pre niekoľko tried," informovala TASR ISU.

 

V ostatných školách je podľa zástupcov iniciatívy vyučovanie zrejme narušené, pretože sa v nich nachádza minimálne jeden, ale vo väčšine prípadov väčší počet štrajkujúcich učiteľov. "Vyjadrenie ministra školstva, že štrajkuje len niekoľko škôl, je preto skresľujúce," skonštatovala ISU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies