Počet turistov v Turecku klesol o vyše tretinu, ľudia sa boja bombových útokov

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 14:36 • 2 min
Počet turistov v Turecku klesol o vyše tretinu, ľudia sa boja bombových útokov

ISTANBUL - Počet turistov v Turecku v máji klesol medziročne o vyše tretinu. Išlo o najväčší pokles za 22 rokov, pričom za príčinu sa považuje napätie s Ruskom a séria bombových útokov.

slovakia

left justify in out

Niektorí ekonómovia prognózujú, že príjmy krajiny z turizmu v tomto roku oslabia o štvrtinu, čo znamená stratu približne 8 mld. USD, čiže 1 % tureckého hrubého domáceho produktu. V máji do krajiny prišlo 2,49 mil. turistov, čo bol medziročný pokles o 34,7 %. Informovalo o tom turecké ministerstvo turizmu.


Májové oslabenie počtu návštevníkov je najvýraznejšie od roku 1994, odkedy má krajina o počte turistov záznamy. Z Ruska prišlo minimum návštevníkov, keďže ich počet sa znížil o 91,8 %. Rusi pritom tradične tvoria jednu z najväčších skupín zahraničných turistov v Turecku po Nemcoch. Počet nemeckých turistov sa v máji v Turecku zmenšil o 31,5 %. Tento pokles nie je dobrým znamením pre zvyšok hlavnej turistickej sezóny, ktorá trvá počas mája až augusta.


Turecko v pondelok vyjadrilo ľútosť nad minuloročným zostrelením ruského bojového lietadla, čo sa považuje za znak toho, že Ankara sa snaží zlepšiť vzťahy. Predpokladá sa, že by to mohlo oživiť počet turistov z Ruska, ale pravdepodobne to naspäť nepriláka Európanov, ktorých vyľakali nedávne bombové útoky v Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies