Počet turistov na Slovensku vzrástol o 25 %

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 17:56 • 2 min
Počet turistov na Slovensku vzrástol o 25 %

BRATISLAVA - Od januára do marca tohto roku sa pre dovolenku na Slovensku rozhodlo viac ako milión návštevníkov. V porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roku to je nárast o 25 %.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej vyplýva z informácií Štatistického úradu SR, o ktorých informovala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), 650 tisíc hostí bolo zo Slovenska, čo predstavuje 26-percentný medziročný nárast. Turistov zo zahraničia bolo takmer 380 tisíc, čo je o 24 % viac.


V sledovanom období bolo najviac dovolenkárov zo Slovenska, čo podľa agentúry ovplyvnili zimné a jarné prázdniny. Oproti minulému roku využilo služby hromadných ubytovacích zariadení o 136 tis. viac domácich hostí, čo na celkovej návštevnosti predstavuje podiel 63 %. Priemerne zostali na dovolenke takmer tri noci. "Na začiatku roka sa na Slovensku konali významné medzinárodné športové podujatia, ktoré spolu s dobrými lyžiarskymi podmienkami počas zimnej sezóny prispeli k vyššiemu záujmu cestovateľov," komentoval generálny riaditeľ SACR Igor Donoval.


Počet dovolenkárov sa zvýšil zo všetkých hlavných zdrojových trhov Slovenska. Patria tam hostia z Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Poľska či z Talianska. Pozitívny trend eviduje agentúra aj pri náraste turistov z Ruskej federácie. Viac dovolenkárov prišlo tiež zo Škandinávie, z pobaltských krajín, Holandska, Španielska, USA, Číny, Indie, Izraela, Japonska či z Južnej Kórey.


Národný portál cestovného ruchu slovakia.travel.sk navštívilo od začiatku roka do konca mája viac ako 1,2 milióna používateľov internetu, čo znamená medziročný nárast o 87 %. "Máme za sebou najlepší prvý štvrťrok minimálne za posledných desať rokov. Dovolenku na Slovensku si vybralo doteraz najviac Slovákov aj zahraničných návštevníkov. Vzhľadom na aktuálne tempo rastu očakávame, že v tomto roku by mohlo navštíviť Slovensko o 10 % viac dovolenkárov ako v rekordnom minulom roku,“ uzavrel Donoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona