Počet turistov na Slovensku by mohol presiahnuť 5 miliónov

NETKY.SK • 12 December 2016, 12:22 • 2 min
Počet turistov na Slovensku by mohol presiahnuť 5 miliónov

BRATISLAVA - Záujem o Slovensko aj po skončení letnej turistickej sezóny pokračuje. V septembri na Slovensku dovolenkovalo celkovo 484 229 turistov, čo oproti minulému roku predstavuje nárast o 18,3 %. Ak sa záujem turistov udrží do konca roka, Slovensko by mohlo v roku 2016 prekonať hranicu piatich miliónov návštevníkov. Informovala o tom Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR).

slovakia

left justify in out

Zo štatistík agentúry vyplýva, že za prvých deväť mesiacov tohto roka si dovolenku na Slovensku vybralo spolu 3,9 milióna návštevníkov, čo je o 18,4 % viac ako v roku 2015. Počet prenocovaní dosiahol 11,3 milióna a v porovnaní s minulým rokom ide o nárast 16,6 %. Turisti u nás strávili v priemere 2,9 noci.

 

"Rast návštevnosti Slovenska je odrazom systematickej a kvalitnej spolupráce subjektov cestovného ruchu, oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu a SACR v oblasti propagačných a marketingových aktivít," uviedol generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. K tomu treba podľa neho pripočítať nové letecké spojenia a zvyšovanie kvality služieb v cestovnom ruchu.

 

Dovolenku na Slovensku si od januára do septembra zvolilo 2,3 milióna domácich návštevníkov, čo je o 18 % viac ako v roku 2015. Z regiónov bol najobľúbenejší Žilinský kraj (22,1 %), nasledoval Prešovský (19,8 %) a Bratislavský kraj (15,6 %). Najdlhšie sa slovenskí turisti zdržali v Trenčianskom kraji, a to v priemere 4,3 noci, ďalej v Trnavskom kraji 3,5 noci a Prešovskom kraji 3,3

 

Zahraničných návštevníkov prišlo podľa SACR v sledovanom období 1,6 milióna, čo predstavuje medziročný nárast o 18,9 %. Najviac ich lákal Bratislavský kraj s dominantnou návštevnosťou 42,2 %. Nasledoval Žilinský kraj s návštevnosťou 16,8 % a Prešovský kraj s návštevnosťou 14,3 %. V priemere najdlhší pobyt strávili zahraniční hostia v Trnavskom kraji (4,4 noci), Trenčianskom (3,2 noci) a Prešovskom kraji (3,2 noci). Za prvé tri kvartály tohto roka prišlo na Slovensko najviac návštevníkov z Českej republiky, Poľska, Nemecka, Maďarska a Rakúska.

 

Záujem o Slovensko v nastávajúcich mesiacoch roka SACR podporí zimnou kampaňou, ktorá je zameraná na domáci aj zahraničný trh, prostredníctvom televíznej, printovej aj on-line reklamy, informoval Bujna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies