Počet trestných činov na Slovensku klesol, menej je aj mŕtvych na cestách

NETKY.SK • 18 September 2015, 13:56 • 2 min
Počet trestných činov na Slovensku klesol, menej je aj mŕtvych na cestách

NITRA – Na Slovensku klesol za prvých osem mesiacov tohto roka počet trestných činov, menej je aj mŕtvych na cestách. Ako informoval dnes na tlačovej besede v Nitre pri príležitosti Dňa polície prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, trestných činov polícia zaznamenala 51 246, čo je o 5 961 menej ako za porovnateľné obdobie vlaňajška.

slovakia

left justify in out

„Z hľadiska objasnenosti sa pohybujeme na úrovni skoro 56 percent. Tieto čísla sú veľmi pozitívne. Ak budeme pokračovať v tomto vývoji, tak odhadujeme, že by pokles trestných činov mohol byť v porovnaní s rokom 2014 až na úrovni 8 000,“ skonštatoval Gašpar. Menej je aj mŕtvych, ktorí zahynuli na slovenských cestách pri dopravných nehodách.

 

Polícia podľa Gašpara nechce ísť cestou zvýšenej represie, ale chce pôsobiť skôr preventívne. „Nie sme tu len na to, aby sme udeľovali pokuty. Práve preto sme nikdy nedávali príkaz merať prácu policajta cez počty udelených pokút. V posledných troch rokoch sme mohli naopak konštatovať, že výber pokút sa znižuje,“ skonštatoval. Poklesol aj počet priestupkov, a to najmä majetkových. Celkovo polícia za osem mesiacov tohto roka zaznamenala 591 850 priestupkov, objasnenosť predstavuje 96,90 percenta.


Slovensko má v súčasnosti skoro 23 000 policajtov. Pri takomto počte ľudí sa podľa Gašpara určite nájdu aj problémoví jedinci, ktorí vrhajú zlé svetlo na celý zbor. Napriek tomu vyzýva ľudí, aby pochopili, že aj policajti sú len ľudia a aby polícii viac dôverovali. Celkový plánovaný počet policajtov je 23 047, skutočný je 22 337. Podľa Gašpara je to dobrá obsadenosť, ktorá hovorí, že o prácu v polícii je záujem. Podiel žien predstavuje 18 percent. „Zo strany žien je veľký záujem vstúpiť do Policajného zboru SR. Nebránime sa tomu a uplatňujeme rovnaký prístup voči mužom aj ženám pri prijímacom konaní,“ hovorí Gašpar. Vysoký podiel žien v polícii majú napríklad vo Švédsku, kde hovoria, že ženy sú pri plnení úloh dokonca niekedy aj aktívnejšie.


V súvislosti s nelegálnou migráciou Gašpar ubezpečuje občanov, že polícia robí všetky potrebné kroky k zabezpečeniu vnútornej bezpečnosti Slovenska. „Zhruba tri mesiace robíme v tomto smere opatrenia vo významnejšej miere ako bol štandardný režim, na ktorý sme boli zvyknutí do vypuknutia tohto problému. Opatrenia sa nedajú všetky konkretizovať, pretože sa vyvíjajú z hodiny na hodinu podobne ako situácia,“ uviedol policajný prezident.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies