Počet sýrskych utečencov v Turecku prekročil hranicu 600-tisíc!

NETKY.SK • 21 Október 2013, 12:43 • 2 min
Počet sýrskych utečencov v Turecku prekročil hranicu 600-tisíc!

ANKARA - Počet sýrskych utečencov v Turecku prekročil hranicu 600.000, pričom vyše 400.000 z nich žije mimo utečeneckých táborov, postavených najmä v tureckých pohraničných mestách. Informoval o tom dnes Úrad pre riešenie krízových situácií (AFAD), ktorý citovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Zo štúdie, ktorú sme uskutočnili pred začiatkom moslimského sviatku íd al-adhá, vyplýva, že počet utečencov zo Sýrie presiahol 600.000," uviedol hovorca AFAD Mustafa Aydogdu.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval štáty Európy i mimo nej, aby udeľovali azyl väčšiemu počtu sýrskych utečencov, ktorí pred občianskou vojnou vo svojej vlasti unikajú aj riskantnou plavbou cez Stredozemné more. Bezprostrední susedia Sýrie, rovnako ako aj Líbya a Egypt, sa snažia zvládnuť príchod priemerne 4000 sýrskych utečencov denne a potrebujú podporu pri riešení tohto problému, upozornil UNHCR.

Vzhľadom na fakt, že prílev sýrskych utečencov bude v blízkej budúcnosti pokračovať, UNHCR upozornil na nevyhnutnosť posilnenia kapacít na prijímanie azylantov v severnej Afrike. Súčasne dodal, že krajiny tohto regiónu majú mnoho vlastných vnútorných problémov a nie sú schopné zvládnuť ďalší nápor.

UNHCR zároveň navrhuje, aby západné krajiny z humanitárnych či iných podobných dôvodov do konca roku 2014 prijali do 30.000 sýrskych utečencov. Členské štáty z Európy i mimo nej by mali poskytnúť nielen financie na pomoc utečencom, ale prijať aj opatrenia na spájanie rozdelených rodín sýrskych utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies