FOTO Učitelia pokračujú v štrajku: Zatvorených zostalo 137 škôl

NETKY.SK • 27 Január 2016, 17:35 • 2 min
FOTO Učitelia pokračujú v štrajku: Zatvorených zostalo 137 škôl

BRATISLAVA - Počas dnešného štrajku je podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 137 škôl, čo je z celkového počtu vyše 6 700 škôl a školských zariadení 2,04 percenta.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo pritom vychádza z informácií o počte, ktoré im zaslali do 10:00 okresné úrady v sídle kraja. V porovnaní s predchádzajúcimi dňami tak má trend zapojenosti škôl do štrajku podľa ministerstva klesajúcu tendenciu. V pondelok 25. januára totiž podľa údajov ministerstva ostalo zatvorených 179 škôl, teda 2,66 percenta zo všetkých škôl. V utorok 26. januára ostalo zatvorených 151 škôl, čiže 2,25 percenta.

 

"Dnes najviac klesol počet zapojených škôl do štrajku v Bratislavskom kraji.  Kým v utorok bolo zatvorených 52 škôl, dnes je ich 34. Naopak, počet zapojených škôl mierne stúpol v Trenčianskom kraji, kde je aktuálne zatvorených 15 škôl," hovorí Dupaľová Ksenzsighová, podľa ktorej bolo v Trenčianskom kraji v utorok zatvorených deväť škôl.


Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že dodnes sa na štrajk registrovalo 11 816 učiteľov z 801 škôl. Dnes pritom podľa neho ostalo úplne zatvorených 290 škôl, na ďalších 186 školách je vyučovanie ochromené, učitelia sa musia suplovať, prípadne spájať triedy. Iniciatíva pritom podľa vlastných slov vychádza z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy.


Draxler opäť zdôrazňuje, že vyhláška ukladá riaditeľom škôl povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna. Minister tak reagoval na slová Viktora Križa z iniciatívy, ktorý povedal, že školy údaje o zatvorení úradom nenahlasovali.

 

 

Na všetkých stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK sa vyučuje

Počas dnešného tretieho dňa štrajku učiteľov sa vyučuje na všetkých 67 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Na štrajku sa dnes zúčastňuje 90 učiteľov zo siedmich stredných škôl, informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

 

Upravený rozvrh pre všetky triedy majú na Gymnáziu Topoľčany a na Strednej odbornej škole na Ul. SNP v Šahách. V obmedzenom režime je zabezpečené vyučovanie na Gymnáziu Andreja Vrábela v Leviciach. Počas prvého dňa štrajku v pondelok 25. januára sa k štrajku pridalo 187 učiteľov zo 14 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK.

Časť učiteľov na Slovensku v pondelok (25.1.) vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

 

Mestské základné i materské školy v Nitre fungujú, cirkevné štrajkujú

V krajskom meste Nitra nie je prerušené vyučovanie na žiadnej zo 14 základných a 25 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. „Všetky školy vyučujú v normálnom režime,“ informoval hovorca mestského úradu Andrej Jančovič. Z celkového počtu 548 pedagógov sa do štrajku zapojilo v pondelok (25.1.) 63 pedagógov, dnes ich počet klesol na necelú polovicu. „Počas dnešného dňa je do štrajku zapojených menej ako 30 pedagógov,“ potvrdil Jančovič.

 

Pre žiakov zostávajú naďalej zatvorené brány nitrianskych cirkevných základných škôl a škôlok. Od pondelka je až do odvolania zatvorená Základná škola s materskou školou sv. Gorazda na sídlisku Chrenová i Základná škola sv. Marka na sídlisku Klokočina. Zatvorená zostáva aj spojená Základná škola sv. Svorada a Benedikta, Materská škola svätých anjelov strážcov a Gymnázium sv. Cyrila a Metoda na Farskej ulici. Do štrajku vstúpilo 61 pedagogických zamestnancov spojenej školy, ktorá tak nie je schopná personálne zabezpečiť žiadne vyučovanie. Prerušená je aj prevádzka školského internátu a školského klubu detí. Piaristická základná škola sv. Jozefa Kalazanského, rovnako ako Piaristické gymnázium sv. Jozefa Kalazanského sa do štrajku zapojili v pondelok 25. januára, od utorka (26.1.) však výučba pokračuje podľa riadneho rozvrhu.

 

Časť učiteľov na Slovensku v pondelok (25.1.) vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

 

Počet zatvorených škôl i štrajkujúcich učiteľov v Bratislavskom samosprávnom kraji sa znížil

Zo škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ostávajú dnes zatvorené dve - Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG) v Bratislave a takisto bratislavská Stredná odborná škola (SOŠ) Svätoplukova, ktorá je zameraná na výchovu kaderníkov, manikérov či pedikérov. Hovorkyňa BSK Lucia Forman TASR takisto informovala, že k dnešnému dňu je do štrajku zapojených 24 škôl.

 

Na týchto školách ostáva štrajkovať 366 učiteľov. "Na 12 školách prebieha vyučovanie v bežnom režime, na zvyšných desiatich majú vzhľadom na vyšší počet zapojených pedagógov do štrajku upravené vyučovanie," doplnila hovorkyňa BSK aktuálne informácie.

 

V utorok (26.1.) bolo v rámci 58 škôl, ktorých zriaďovateľom je BSK, do štrajku zapojených 421 pedagógov z 26 škôl. Okrem aj dnes zatvorených škôl, ŠpMNDaG a SOŠ Svätoplukova, bolo vyučovanie prerušené aj v bratislavskej SOŠ masmediálnych a informačných štúdií Kadnárova. V štrajku tam bolo od pondelka (25.1.) 13 učiteľov, dnes štrajkujú už len traja. Vyučovanie na škole prebieha ako v bežný deň.

 

Podľa aktuálnych údajov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR k dnešnému dňu práve v Bratislavskom kraji najviac poklesol počet škôl, ktoré boli zatvorené z dôvodu štrajku. "Kým včera bolo zatvorených 52 škôl, dnes je ich 34," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Poklesol aj celkový počet škôl, MŠVVaŠ informovalo, že oproti utorku, keď ich bolo 151, je dnes zatvorených 137 škôl. V percentuálnom vyjadrení je to 2,04 percenta všetkých škôl v SR. Údaje zaslali rezortu okresné úrady k 10.00 h.

 

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) dnes však hovorí, že úplne zavretých je 290 škôl. Ďalších 186 je úplne ochromených a tam berú deti iba v nevyhnutných prípadoch. Na ďalších približne 300 školách je narušené vyučovanie. Podľa Branislava Kočana z ISU ministerstvo hovorí iba o základných a stredných školách a nezarátavajú materské školy, základné umelecké školy či školské kluby. Rezort školstva to však odmieta a tvrdí, že všetky tieto školy sú v ich číslach zarátané.

 

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

 

Úplne zatvorené zostávajú tri ZŠ v Žiline, jedna vyučuje v obmedzenom režime

V súvislosti so štrajkom učiteľov zostávajú dnes v Žiline zatvorené tri základné školy (ZŠ) - Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera, CZŠ Romualda Zaymusa a ZŠ s MŠ Žilina – Závodie. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

 

Do štrajku je podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu zapojených 70 pedagógov. "V ZŠ Limbová štrajkuje 22 učiteľov, v ZŠ s MŠ Školská v mestskej časti Závodie funguje školská družina (ŠKD) a MŠ, štrajkuje 34 učiteľov. V ďalších piatich školách je zapojených od jedného do šesť učiteľov, vyučovanie nebolo prerušené. Ide o ZŠ s MŠ Do Stošky (1), ZŠ Jarná (1), ZŠ Martinská (2), ZŠ Slovenských dobrovoľníkov (6), ZŠ Vendelína Javorku (4)," uviedol Čorba.

 

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). "V ZŠ Ul. J. Kronera aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni a v ZŠ Ul. A. Stodolu a ZŠ A. Dubčeka sú v prevádzke školské jedálne a je zabezpečený výchovný program pre žiakov až po piaty ročník," dodala Kalmanová.

 

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl - Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21), Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši (10), Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ) a Spojená škola v Nižnej (traja učitelia). "V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

 

 

Zo škôl Košického samosprávneho kraja sa pre štrajk nevyučuje na Strednej zdravotníckej v Michalovciach

Zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) sa dnes pre štrajk učiteľov nevyučuje na jednej škole. Rovnako ako v utorok (27. 1.) ide o Strednú zdravotnícku školu (SZŠ) v Michalovciach, v ktorej sa do štrajku zapojilo 46 učiteľov.

 

"Spolu sa na školách KSK dnes do štrajku zapojilo 210 učiteľov," informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. V školách, kde sa učitelia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach.

 

Do štrajku sa zo škôl KSK v Košiciach k dnešnému dňu zapojili učitelia na gymnáziách Šrobárova (21 učiteľov), Poštová (1), Trebišovská (28) a Alejová (15), na Strednej zdravotníckej škole Moyzesova (18), Škole úžitkového výtvarníctva (12) a Strednej odbornej škole (SOŠ) v Šaci (1). V Spišskej Novej Vsi ide o gymnáziá Javorová (24) a Školská (16), v Michalovciach je to okrem SZŠ aj Gymnázium P. Horova (28).

 

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí celkovo 2526 pedagógov. Z nich sa v pondelok (25.1.) pri začiatku štrajku k nemu pridalo 177 učiteľov.

 

 

K štrajku sa pripoja aj učitelia troch handlovských základných škôl

K štrajku sa od štvrtka (28. 1.) pripoja aj pedagógovia z trojice handlovských základných škôl (ZŠ). ZŠ na Mierovom námestí, Morovnianskej ceste a ulici Školská zostanú od štvrtka zatvorené, pre svojich žiakov však pripravili náhradný program.

 

Ako TASR informovala riaditeľka ZŠ na Mierovom námestí Iveta Jakubová, do štrajku sa zapojí 62,16 percenta pedagógov a vyučovanie nebude prebiehať zatiaľ 28. a 29. januára. "V prevádzke bude po oba dni štrajku od 7.00 h do 15.00 h školský klub detí, v telocvični budú zároveň prebiehať basketbalové aktivity. Jedáleň zabezpečí aj obedy pre deti, ktoré sa na dané dni prihlásia u vedúcej školskej jedálne," ozrejmila. Jakubová predpokladá, že štrajk nebude trvať viac ako nasledujúce dva dni, výpisy vysvedčení by tak mali deťom učitelia rozdávať v utorok 2. februára po polročných prázdninách.

 

Vyučovanie nebude zatiaľ prebiehať v uvedených dňoch ani na ZŠ na Morovnianskej ceste. "Do štrajku sa totiž zapája 69 percent pedagogického zboru," uviedla riaditeľka ZŠ Elena Šoltysová. V prevádzke však bude od 6.00 h do 16.00 h školský klub detí, a počas obedov aj školská jedáleň. "Pre zamestnaných rodičov žiakov nultého až štvrtého ročníka, ktorí nemajú kde dať svoje deti, zabezpečíme na tieto dva dni pedagogický dozor v čase školského vyučovania (od 7.30 h do 12.30 h) v priestoroch našej školy," doplnila riaditeľka. Výpisy vysvedčení by mali pedagógovia deťom rozdávať v utorok 2. februára.

 

Zatiaľ do neobmedzeného štrajku vstupuje časť pedagógov zo ZŠ Školská. "K štrajku sa od štvrtka pripojí 79 percent učiteľov," spresnila riaditeľka školy Ľudmila Pogádlová. Na škole bude v prevádzke v pracovných dňoch od 7.00 h do 15.00 h školský klub detí, počas štrajku budú mať zabezpečenú desiatu aj obed v školskej jedálni. "Výpisy polročných známok budú žiakom vydané až po obnovení vyučovacieho procesu," dodala Pogádlová.

 

Naopak, do štrajku sa v okrese Prievidza, mimo iných, nezapojila Základná škola s Materskou školou v Bojniciach. Ako pre TASR pedagógovia uviedli, súhlasia so stanoviskom odborového zväzu, že načasovanie štrajku je nevhodné, ale požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené.

 

Do štrajku sa v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) na základe údajov z webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov zapojili pedagógovia z vyše 60 škôl. Podľa ministerstva školstva v kraji vzdelávanie žiakom a deťom poskytuje celkovo 834 škôl. K dnešnému dňu ich zostalo v TSK zatvorených bez riadneho vyučovania celkovo 15, čo je 1,80 percenta všetkých škôl v kraji.

 

Podľa internetovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov bolo dnes o 11.14 zapojených do štrajku 11.180 pedagógov na 819 školách.

 

 

Iniciatíva organizuje demonštrácie vo viacerých mestách

 

Iniciatíva slovenských učiteľov organizuje demonštrácie vo viacerých mestách na Slovensku. Po pondelkovej demonštrácii v Bratislave, kde sa zhromaždilo približne 1 500 ľudí, protestujú učitelia dnes v Leviciach. Vo štvrtok 28. januára budú protestné zhromaždenia aj v Košiciach o 15:00 na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne a o 11:00 na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch. V piatok bude protestné zhromaždenie o 14:00 na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Iniciatíva slovenských učiteľov o tom informovala na svojej internetovej stránke.


Iniciatíva organizuje okrem protestov aj viacero ďalších podujatí. V Bratislave budú vo štvrtok 28. januára učitelia čistiť okolie pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. Na Mýtnej ulici sa učitelia zapájajú do varenia polievky pre ľudí bez domova. Základná umelecká škola Jozefa Kresánka organizuje na podporu štrajkujúcich učiteľov vo štvrtok koncert o 17:00 v Spoločenskom dome v Záhorskej Bystrici. Učitelia pokračujú aj v akcii Učiteľská kvapka krvi, ktorá bude v piatok 29. januára o 7:00 v Národnej transfúznej službe Nitra. Akcie plánuje iniciatíva aj nasledujúci týždeň. V pondelok 1. februára chcú vo všetkých mestách vytvoriť reťaz z učiteľov, rodičov a ľudí, ktorí sú nespokojní so stavom školstva.


V pondelok 25. januára sa začal štrajk učiteľov. Dodnes sa na štrajk registrovalo na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov vyše 11 000 učiteľov z vyše 800 škôl.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies