Počet smrteľných nehôd v slovenských Tatrách sa zdvojnásobil, pribudli aj tiesňové volania

NETKY.SK • 12 Október 2015, 12:09 • 2 min
Počet smrteľných nehôd v slovenských Tatrách sa zdvojnásobil, pribudli aj tiesňové volania

VYSOKÉ TATRY - Počet smrteľných nehôd v slovenských horách počas letnej turistickej sezóny sa oproti vlaňajšku zdvojnásobil. Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga dnes na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách informoval, že kým minulý rok od júna do konca septembra zaznamenali desať smrteľných prípadov, tento rok prišlo o život v horách za také isté obdobie 20 ľudí.

slovakia

left justify in out

Najviac, až deväť, ich pritom bolo v júli. „Toto číslo súvisí aj s leteckým nešťastím v Slovenskom raji zo začiatku júla, pri ktorom zahynuli traja leteckí záchranári a náčelník HZS Slovenský raj,“ uviedol Janiga. Počas letnej turistickej sezóny prijali horskí záchranári celkovo 243 žiadostí o pomoc, čo predstavuje nárast oproti roku 2014 o niečo viac ako tri percentá. Tiesňové volania boli v najväčšom množstve prijímané prostredníctvom tiesňovej linky 18300, a to v 66 percentách. Celkovo horskí záchranári pomáhali od 15. júna do konca septembra 366 ľuďom, z čoho viac ako polovica boli Slováci, nasledujú Česi a Poliaci. Najviac zásahov, a to 138, bolo v oblasti Vysokých Tatier, nasleduje Veľká Fatra a Nízke a Západné Tatry. Zvýšil sa aj počet stredne ťažkých úrazov oproti minulému roku, a to zo 115 na 163.

 

„Počet úrazov v roku 2015 stúpol o takmer 20 percent oproti roku 2014. Tohtoročná turistická sezóna bola veľmi dobrá vďaka počasiu, dôvodom zvýšeného počtu úrazov je predovšetkým zvýšená návštevnosť. Najväčšie problémy nám robili prípady, keď boli ľudia v horách sami a zranili sa, pohybovali sa v exponovaných terénoch. Ťažko povedať, čomu pripísať, že sa zvýšil počet jednotlivcov, samotárov, jedným z dôvodom je možno aj to, že prichádza názor, že Tatry nie sú až také náročné na turistiku. Pravdou však je, že naše hory vedia byť zradné, najmä v prípade náhlej zmeny počasia, čo dokazuje aj zvýšený počet úrazov,“ vysvetľuje Janiga. Okrem toho sa zvýšil aj počet turistov, ktorí v teréne zablúdili, prípadne sa dostali mimo značkovaných chodníkov a nevedeli sa vrátiť.

 

Zvýšil sa aj počet úrazov v období od 1. mája. „Minulý rok sme mali od mája do konca októbra 333 úrazov, tento rok od 1. mája len do konca septembra máme už 415 úrazov. Pritom v roku 2009 sme mali 254 prípadov, takže ten nárast za posledných šesť rokov je značný,“ konkretizoval Janiga.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies