Počet slovenských milionárov rastie dvakrát rýchlejšie ako v Európe

NETKY.SK • 27 August 2015, 15:40 • 2 min
Počet slovenských milionárov rastie dvakrát rýchlejšie ako v Európe

BRATISLAVA - Počet milionárov na Slovensku rastie. V minulom roku sa medziročne zvýšil o viac ako 9 % na 4200. Slovenských milionárov tak pribúdalo dvakrát rýchlejšie ako v Európe. Vyplýva to z údajov Svetovej správy o bohatstve 2015, ktorú vydala spoločnosť Capgemini v spolupráci s RBC Wealth Management.

slovakia

left justify in out

Rýchly rast počtu milionárov v SR pripisuje správa predovšetkým vývoju hrubého domáceho produktu (HDP), oživeniu súkromnej spotreby a tiež kapitalizácie burzy cenných papierov v Bratislave. Ešte rýchlejšie pribúdanie milionárov medziročne o 10,3 % zaznamenalo Česko, keď vlani dosiahol ich počet 21.400. Zo susedných krajín vedie Rakúsko so 114.000 milionármi, čím sa dostalo na 23. priečku na svete.

 

Počet milionárov na Slovensku rástol napriek kríze a v priebehu posledných piatich rokov sa zvýšil celkovo až o polovicu z 2770 v roku 2009. „Tento vývoj nie je prekvapujúci, keďže Slovensko stále dobieha ekonomickú úroveň západnej Európy,“ uvádza sa v správe. Napriek rýchlemu rastu tvorí podiel milionárov na celkovej populácii SR len 0,08 %, kým napríklad v Česku je to 0,2 %, v Rakúsku 1,36 % a vo Švajčiarsku až 4,29 % populácie.

 

Zloženie majetku aj zamerania investícií milionárov sa v 1. štvrťroku 2015 zmenili. „Približne päť rokov ustáleného rastu na svetových kapitálových trhoch spôsobilo, že investície do cenných papierov predbehli majetok držaný v hotovosti, ktorý doteraz tvoril značnú časť celkového majetku milionárov,“ priblížil Andrew Lee z Capgemini. Zvýšené investovanie do cenných papierov podľa neho naznačuje pomaly sa zväčšujúcu chuť riskovať.

 

Na druhej strane viac ako 25 % majetku držanom v hotovosti súvisí s potrebou financovania životného štýlu a zabezpečenia finančnej istoty. Ostatné aktíva milionárov pochádzajú z nehnuteľností (17,6 %), stáleho príjmu (16,9 %) a z alternatívnych investícií (13 %). „V posledných rokoch sme zaznamenali rastúci podiel alternatívnych investícií do vášní, ako sú luxusné automobily a veterány, umenie a starožitnosti alebo šperky a hodinky, ktoré využíva skoro pätina slovenských milionárov,“ opísal výkonný riaditeľ Capgemini Slovensko Ivo Petrenčík.

 

Investičné preferencie sa líšia podľa pohlavia, ženy uprednostňujú hotovosť oproti investovaniu do cenných papierov. Správa ukázala tiež, že pôžičky sú v portfóliu milionárov pomerne rozšírené. Až 18 % aktív je financovaných cez požičané peniaze, a to hlavne u žien, bohatších milionárov a u mladších ako 40 rokov. Tieto peniaze využívajú na zabezpečenie svojich investícií (40 %) a kúpu nehnuteľností (22 %). Najviac si požičiavajú v Latinskej Amerike.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies