Počet Slovákov pracujúcich v Českej republike rastie, prečo je tomu tak?

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 10:35 • 2 min
Počet Slovákov pracujúcich v Českej republike rastie, prečo je tomu tak?

BRATISLAVA – Čoraz viac Slovákov sa presúva za prácou do Českej republiky. Vyplýva to z interného prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovankia.

slovakia

left justify in out

V čom je práca v Česku lepšia ako u nás? Hlavným rozdielom je rôznorodejšia paleta pracovných príležitostí, neexistujúca jazyková bariéra, stabilnejšie ekonomické prostredie či možnosť vyšších zárobkov. To sú hlavné dôvody, pre ktoré sa Slováci rozhodnú pracovať v zahraničí.

 

Napriek priaznivému vývoju slovenskej ekonomiky, podpore nových pracovných príležitostí a poklesu miery nezamestnanosti na Slovensku na 7,35 %, je čoraz viac Slovákov, ktorí sa rozhodnú pracovať v zahraničí.

 

V Českej republike pracuje až 25 % Slovákov z celkového počtu pracujúcich v zahraničí. Štatistický úrad SR (ŠÚ) uvádza, že v prvom štvrťroku tohto roka pracovalo v zahraničí viac ako 155-tisíc Slovákov. Do rebríčka top najatraktívnejších destinácií, s najväčším odchodom Slovákov za prácou, patria Rakúsko, Česká republika a Nemecko.

 

Pre zaujímavosť, v absolútnych číslach v Rakúsku pracuje 52 400 Slovákov, v Českej republike 39 100 a v Nemecku našlo uplatnenie až 24 500 Slovákov.

 

„Pracovný trh v Českej republike je očami Slovákov, z historického, kultúrneho i vzdelanostného aspektu, vnímaný ako bezbariérový. Odchodu Slovákov je naklonená aj samotná česká legislatíva, ktorá Slovákovi ukladá povinnosť preukázať sa pri uchádzaní sa o prácu len občianskym preukazom. Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú odchod Slovákov sú pestrá paleta pracovných príležitostí, neexistujúca jazyková bariéra, stabilnejšie ekonomické prostredie či možnosť vyšších zárobkov. Náš prieskum taktiež potvrdil narastajúci počet Slovákov, ktorí majú záujem o vysokoškolské štúdia v Čechách. Je to skupina ľudí, ktorá v krajine zotrváva a je aktívna i v následnom pracovnom procese,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager Grafton Slovakia.

   

Slovákov najviac láka pracovať v stavebníctve, hneď v závese je to zdravotníctvo a priemysel. V prvom štvrťroku tohto roka pracovalo podľa ŠÚ SR v zahraničí, do jedného roka, 46 600 Slovákov v stavebníctve, v zdravotníctve a sociálnej pomoci to bolo 37.900 ľudí a napríklad v priemysle 29.000 osôb. 

 

Rozloženie pracujúcich Slovákov v Českej republike je nerovnomerné. Najvyhľadávanejším miestom Slovákov je jednoznačne hlavné mesto Praha v oblasti zdravotníctva. Najväčší záujem majú o promovaných doktorov.

 

Druhou najvyhľadávanejšou pracovnou destináciou je Juhomoravský kraj,  kde sa Slováci obsadzujú na pozície v rôznych odvetviach. Prieskum preukázal, že pracujúci Slováci sa chcú zväčša po dvoch až troch rokoch vrátiť naspäť na Slovensko.

 

Na treťom mieste sa umiestnil Moravsko-sliezsky kraj najviac zamestnáva Slovákov v oblasti zdravotníctva, sú to predovšetkým pozície zdravotná sestra a lekár, a v oblasti Centier zdieľaných služieb či operátor výroby.

 

Všeobecne platí, že čím bližšie k hraniciam so Slovenskom, tým záujem Slovákov pracovať v Českej republike rastie. Napríklad Ústecký, Plzenský, Karlovarský a Juhočeský kraj sú pre Slovákov málo atraktívne.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies