Počet samovrážd na železniciach pribúda

NETKY.SK • 4 September 2014, 12:12 • 2 min
Počet samovrážd na železniciach pribúda

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v priebehu prvého polroka 2014 vysoký počet samovrážd a pokusov o samovraždu. Z celkového počtu usmrtených osôb 53 bolo 20 prípadov, kedy si osoby siahli na život samy.

slovakia

left justify in out

"To síce predstavuje medziročne pokles o štyri prípady, ale stále ide o alarmujúce číslo. Ťažké zranenia utrpelo 28 osôb, z toho ŽSR evidovali až šesť pokusov o samovraždu," uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. Podľa jej slov v prvom polroku 2013 bolo ťažko zranených 20 osôb, jedna osoba sa pokúsila o samovraždu, čo znamená, že v roku 2014 sa toto číslo zvýšilo.
      

Mimoriadne tragický bol 8. týždeň roka 2014, pretože ŽSR zaznamenali šesť prípadov zrážok vlakov s civilnými osobami, pri ktorých päť osôb zomrelo a jeden človek utrpel ťažké zranenie. V štyroch prípadoch sa šetrením preukázalo, že išlo o samovraždu. V jednom prípade sa zrážke podarilo včasným brzdením zabrániť.
      

Taktiež boli nahlásené osoby pohybujúce sa v koľajisku, a to pri Pezinku a pri Nitre. Oba prípady boli oznámené príslušníkom Policajného zboru SR. V tomto týždni vlak zrazil a usmrtil osoby na tratiach Martin – Príbovce-Rakovo, Hul – Podhájska,  Palárikovo – Nové Zámky a v stanici Cífer. Nešťastný prípad sa odohral aj začiatkom marca na trati Brestovany – Leopoldov, kde rýchlik zrazil muža, ktorý si ľahol do koľajiska pred práve prichádzajúci vlak a na následky zranení skonal. V tomto prípade išlo preukázateľne o samovraždu.
      

Takéto tragické udalosti vplývajú na rodinu, blízkych, ale aj na samotných účastníkov nehody. "Usmrtenie na koľajniciach je mimoriadnou, traumatickou udalosťou v každom prípade, ktorá spôsobuje istý psychický otras jej nechceným účastníkom – rušňovodičovi, vlakovému personálu, ale aj nepriamo cestujúcej verejnosti. Samovrahovia zanechávajú svoju 'stopu' na mieste činu, na koľajisku, a 'stopu' v myšlienkach a neskôr v pamäti, či spomienkach zúčastnených," vysvetlila hlavná psychologička ŽSR Agnesa Číková.
      

Podľa jej slov rušňovodiči takúto záťaž zvládajú a predpokladajú, že takáto situácia môže nastať. Prežívajú však pocit bezmocnosti spojený s určitými výčitkami, na druhej strane si uvedomujú, že jej nemohli nijako zabrániť. Pokusov o samovraždu neustále pribúda. Dňa 15. mája 2014 sa na trati Zvolen osobná stanica – Sliač kúpele stal kuriózny prípad. Vlak prešiel ponad ženu, ktorá ležala v koľaji a týmto spôsobom sa pokúsila vziať si život. Koncom mája bol na žiadosť polície zastavený osobný vlak v Starej Turej. Dôvodom bolo, že civilná osoba mala v úmysle skočiť z mosta na koľaj, následne bola prevezená na ošetrenie.
      

Psychologička tiež hovorí, že samovražda je obvykle reakcia na ťaživú situáciu spojenú so stratou zmyslu života. "Niekedy je takmer nemožné pochopiť celý vnútorný proces, ktorým jednotlivec prešiel, kým si siahne na život," uviedla Číková. Na druhej strane, samovražda nie je náhodná, ale ide o spôsob, ako sa zbaviť problému, ako uniknúť neznesiteľnej situácii alebo neúnosnej bolesti. Príčin pokusov o samovraždu môže byť mnoho. Medzi najčastejšie príčiny patria depresie, vážne ochorenie, partnerské, pracovné alebo finančné problémy, osamelosť alebo beznádej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies