Počet samovrážd na koľajniciach sa vlani zvýšil o polovicu

NETKY.SK • 13 Január 2016, 16:40 • 2 min
Počet samovrážd na koľajniciach sa vlani zvýšil o polovicu

BRATISLAVA – Počet samovrážd na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) narástol v uplynulom roku o polovicu. Vyplýva to z údajov, ktoré TASR poskytla hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková.

slovakia

left justify in out

ŽSR eviduje celkom 64 ľudí, ktorí v roku 2O15 dobrovoľne ukončili svoj život pod kolesami vlakov. Rok predtým to bolo 42 osôb. Tri pokusy o samovraždu sa skončili vlani ťažkým zranením. V roku 2014 to bolo sedem osôb.

 

Čo sa týka celkového počtu úmrtí na železniciach, sa vlaňajšok vyvíjal pozitívne. Zomrelo celkom 116 osôb, čo je o štyri menej ako v roku 2014. Z toho boli dvaja zamestnanci ŽSR (v roku 2014 žiaden). Celkom 37 osôb sa neoprávnene pohybovalo v koľajisku (v roku 2014 - 67 osôb) a 13 ľudia zomreli na železničnom priecestí (v roku 2014 - 11 osôb).

 

Ešte lepší je vývoj ohľadom ťažko zranených osôb, ktorých ŽSR za vlaňajšok eviduje 39. Je to o 14 menej ako v roku 2014. Ťažko sa pritom zranil jeden zamestnanec ŽSR, na koľajniciach sa neoprávnene pohybovalo 16 osôb, ťažké zranenie utrpelo aj päť cestujúcich a dve ostatné osoby.

 

ŽSR sa podľa hovorkyne Pavlikovej snažia podobným tragickým udalostiam predchádzať. V pravidelných týždenných tlačových správach upozorňujú na následky nedodržiavania správania v blízkosti železničných tratí a na železničných priecestiach. Súčasne apelujú na dodržiavanie zákona o dráhach a zákona o cestnej premávke.

 

„Upozorňujeme, že pri križovaní cesty a železnice alebo chodníka a železnice má vždy prednosť železnica. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti až kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne,“ uviedla Pavliková.

 

Podnik sa vlani už po siedmy raz zapojil spoločne s mediálnym partnerom projektu Zelenou vlnou RTVS a Prezídiom Policajného zboru SR do Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach (ILCAD).

 

ŽSR sa zároveň podľa Pavlikovej snažia v spolupráci s autoškolami prezentovať zásady správania na priecestiach žiakom autoškôl, aby si už od prvých vodičských krokov vštepovali správne návyky riadenia cestných vozidiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies