Počet prvákov v triede napokon Čaplovič nezvyšuje

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:43 • 2 min
Počet prvákov v triede napokon Čaplovič nezvyšuje

BRATISLAVA – Počet prvákov v jednej triede základnej školy sa napokon zvyšovať nebude. Ministerstvo školstva ustúpilo od plánu zvýšiť maximálny počet v triede zo súčasných 22 na 25 detí.

slovakia

left justify in out

Limity na triedu sa zvýšia len na druhom stupni, a to o jedného žiaka. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne rezortu školstva, ktorú dnes ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu schváliť. Okrem maximálneho počtu žiakov v triedach novela stanovuje aj ich najnižší počet.

Do rezortu školstva sa podľa nezaradeného poslanca Martina Poliačika vracia neonormalizácia. Novela podľa neho zásadne mení smerovanie školstva, ako sme ho poznali doteraz. „Kým doteraz tu bola snaha dávať viac slobody napríklad učiteľom pri obsahu osnov, teraz sa od toho upúšťa. Viac právomocí mali i riaditelia škôl, teraz už budú len úradníkmi,“ vysvetlil Poliačik. Zdôraznil, že kroky ministerstva školstva smerujú k silnému etatizmu, do všetkého vstupuje štát, ktorý diktuje pravidlá zvrchu. 

„Školstvo je podfinancované, chýbajú financie, čo nás núti, aby sme hľadali úspory,“ povedal štátny tajomník MŠ SR Štefan Chudoba. Podľa neho k šetreniu prispeje aj stanovenie minimálnych počtov žiakov v triedach. 

Počet žiakov na triedu v piatom až deviatom ročníku základných škôl by sa mal zvýšiť z 28 na 29. Prvákov by malo napokon ostať v triede toľko, koľko doteraz, teda 22 detí. Predtým rezort navrhoval, aby sa počet žiakov prvého ročníka zvýšil na 25 tak, aby sa vyrovnal počtu detí v ostatných ročníkoch prvého stupňa. Ide tak o ďalší ústupok ministerstva školstva. Svoj zámer totiž rezort už raz upravoval. V úplne prvom návrhu ministerstvo plánovalo zvýšiť maximálny počet žiakov na prvom stupni až na 28 a na druhom stupni na 30 žiakov. Počty nakoniec zmiernili na základe pripomienok k návrhu novely zákona. Limit sa zmení aj pre počet žiakov v prvom ročníku strednej školy, a to z pôvodných 30 na 31. Pri určení maximálnych počtov žiakov v triedach sa vychádzalo z priemernej naplnenosti triedy v krajinách OECD v roku 2010, zdôvodňuje ministerstvo. 

Novela zákona určuje aj najnižší počet detí v triede, čo doteraz v zákone nebolo. Prvákov by malo byť v triede aspoň 11. Na prvom stupni od druhého do štvrtého ročníka by malo byť v triede minimálne 13 žiakov, na druhom stupni sa ich minimálny počet stanovuje na 15. Triedu strednej školy by zas malo navštevovať aspoň 17 žiakov. "Najnižší počet žiakov v triedach základných škôl a stredných škôl sa bude zavádzať postupne, a to v školskom roku 2014/2015,“ uvádza ministerstvo v návrhu. Najprv by pritom minimálne počty mali zaviesť v prvom a piatom ročníku základných škôl a prvom ročníku stredných škôl. V ďalších školských rokoch by mali nasledovať ostatné ročníky. 

Rezort školstva tiež navrhuje zrušiť uznávanie jazykových certifikátov ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. Poskytujú ich totiž rôzne inštitúcie, úroveň ktorých štát nevie kontrolovať, preveriť sa nedá ani priebeh skúšky, píšu tvorcovia novely v dôvodovej správe. „Ak žiak je schopný vykonať jazykovú skúšku na získanie jazykového certifikátu, nemal by mať problém úspešne vykonať maturitnú skúšku z cudzieho jazyka,“ tvrdí rezort školstva. 

Ak novelu schváli parlament a podpíše ju prezident, maximálne počty detí v triedach nadobudnú účinnosť 1. januára 2014, minimálne počty v septembri 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies