Počet prípadov súvisiacich s phishingom sa vlani takmer zdvojnásobil

NETKY.SK • 6 Február 2015, 12:48 • 2 min
Počet prípadov súvisiacich s phishingom sa vlani takmer zdvojnásobil

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v uplynulom roku rozmáhala trestná činnosť spojená s internetovými podvodmi, najmä s takzvaným phishingom.

slovakia

left justify in out

Počet prípadov, ktoré zaznamenala Finančná spravodajská jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), sa medziročne takmer zdvojnásobil.
     

Slováci prepožičiavajú za odmenu svoje bankové účty, na ktoré sú prevádzané peniaze odcudzené z účtov klientov v bohatých krajinách, najmä Holandsku, Nemecku, Veľkej Británii. Kým v roku 2013 zaznamenala Finančná spravodajská jednotka 230 takýchto prípadov, vlani to bolo už viac ako 450, informoval zástupca riaditeľa jednotky Peter Čarnecký.
     

Zločinecké skupiny stojace za týmto druhom kriminality nepochádzajú zo Slovenska, ale zväčša z Ukrajiny, Bieloruska, Rumunska a Ruska, uviedol Čarnecký. Zároveň vysvetlil, že dôverčivých ľudí zneužívajú i v susedných krajinách – Maďarsku, Poľsku a Česku, avšak v nižšej miere ako u nás.
     

Ide väčšinou o ponuky práce pre zahraničnú spoločnosť, kde majú ľudia vykonávať napríklad prieskum trh. Slovákom, ktorí sa na takéto inzeráty nechajú nalákať, ich zahraničný zamestnávateľ následne oznámi, že im príde na účet suma peňazí a ich úlohou je previesť ju ďalej, prípadne vybrať z účtu v hotovosti a vložiť na iný účet.
     

Vystavujú sa tým hrozbe, že budú stíhaní pre trestný čin legalizácie príjmov pochádzajúcich z trestnej činnosti. V roku 2013 NAKA takto stíhala šesť ľudí, obvinený nebol nikto. Čarnecký vysvetlil, že v tomto prípade je potrebné preukázať úmysel, čo nebýva jednouché.
     

Ďalším momentom, ktorý by si mali ľudia podľa Čarneckého uvedomiť, je, že banka v drvivej väčšine prípadov žiada, aby neoprávnene prijaté finančné prostriedky klienti vrátili naspäť. Odmietnutím si môžu privodiť trestné stíhanie.
     

Finančná spravodajská jednotka NAKA prípady priamo nevyšetruje, odovzdáva ich orgánom činným v trestnom konaní zväčša v zahraničí. Má pritom oprávnenie peniaze z neobvyklých obchodných transakcií na účte klienta banky zablokovať na 72 hodín pomocou inštitútu zdržania. Vlani jednotka celkovo zaistila 64,5 milióna eur v rámci trestného konania v súvislosti s medzinárodným organizovaným zločinom.          
     

V prípade phishingu ide o podvody, keď páchatelia vylákajú od užívateľov internetu a internetbankingu pod rôznymi zámienkami prístupové kódy k ich bankovým účtom. Peniaze získané z takejto trestnej činnosti sú následne prevádzané pomerne zložitým spôsobom za využitia minimálne jednej hotovostnej operácie, aby bol zakrytý ich pôvod a zmarené ich zaistenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies