Počet osobných bankrotov na Slovensku vzrástol o neuveriteľných 550%

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 15:06 • 2 min
Počet osobných bankrotov na Slovensku vzrástol o neuveriteľných 550%

BRATISLAVA - V roku 2017 vyhlásilo osobný bankrot presne 5 426 Slovákov, čo medziročne predstavuje rekordný nárast. Rok predtým totiž bankrot vyhlásilo „len“ 841 fyzických osôb.

slovakia

left justify in out

Ako ukazujú detailné dáta poradenskej spoločnosti Bisnode, obrovský nárast v počte ich vyhlasovaní pokračuje aj tento rok. Od začiatku roka požiadalo o oddlženie takmer dvetisíc ľudí. Počet osobných bankrotov na Slovensku je rekordne vysoký. Môže za to jednoduchší spôsob zbavovania sa osobných dlhov, ktorý priniesla novela zákona o konkurzoch a reštrukturalizáciách. Tá na Slovensku platí od marca 2017.

 

„Od tohto obdobia v našich databázach vidíme dosť výrazné nárasty v počte osobných bankrotov. Ten najvyšší nárast sa začal v júni minulého roka a prakticky, s veľmi malými výkyvmi, pokračuje dodnes. Nárast medziročne predstavoval o 550 percent. V roku 2016 vyhlásilo bankrot 841 ľudí, pričom vlani ich už bolo 5 426,“ hodnotí čísla Petra Štěpánová, analytička spoločnosti, pričom nárasty odôvodňuje tým, že samotná novela zákona priniesla nižšie náklady, ktoré sa spájajú so začiatkom procesu oddlženia.

 

Na jeho vyhlásenie bolo do marca minulého roka nutné, aby mala daná osoba majetok aspoň vo výške 1 650 eur, novela zákona to zrušila. „Nižšie náklady na vyhlásenie bankrotu súvisia aj s odmeňovaním. V súčasnosti sa správcovi za oddlženie platí odmena 500 eur, t. j. o 150 eur menej ako pred zmenou zákona,“ dopĺňa Štěpánová.

 

Rekordné čísla pokračujú aj tento rok. V prvých dvoch mesiacoch požiadalo o zbavenie sa dlhov presne 1 903 Slovákov, čo predstavuje tretinu z celého minulého roka. „V januári to bolo 974 a vo februári 929 ľudí s finančnými problémami. To znamená, že len za jeden mesiac požiadalo o bankrot toľko ľudí ako za celý rok 2016,“ spresnila Štěpánová.

 

 

Pozrite sa, ako sa vyvíjal počet osobných bankrotov na Slovensku:

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies