Počet odporcov nezávislosti od Británie stúpa

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 14:00 • 2 min
Počet odporcov nezávislosti od Británie stúpa

LONDÝN - Počet zástancov zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve stúpol na 46 percent. Vyplýva to z májového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnil v pondelok portál Euronews.

slovakia

left justify in out

Tie odhaľujú, že spomedzi opýtaných Škótov jedna tretina chce nezávislosť od Británie, zvyšok je nerozhodnutý. Kým aprílový prieskum hovoril o tom, že rozdiel medzi zástancami nezávislého Škótska a prívržencami zachovania úzkych vzťahov s Londýnom sa zmenšuje, v máji sa rozdiel zväčšil. Celkovo volebným právom disponujú štyri milióny obyvateľov, keďže hlasovacie právo majú už 16-roční Škóti.

 

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Všeľudové hlasovanie o nezávislosti Škótska je naplánované na september. Londýn pritom varuje Edinburgh, že nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies