Počet odobraných slovenských detí vo Veľkej Británii narastá!

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 11:00 • 2 min
Počet odobraných slovenských detí vo Veľkej Británii narastá!

BRATISLAVA – Počet detí, ktoré sú vo Veľkej Británii odoberané rodičom, podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej, narastá. Ako uviedla dnes na tlačovej besede, v roku 2012 to bolo 2 420 detí a v roku 2013 dokonca 3 090 detí z východnej Európy.

slovakia

left justify in out

„Slovenská republika sa podľa informácie Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí zaoberala v roku 2013 až 72 prípadmi, z ktorých bolo 20 úspešne vyriešených a iba v desiatich prípadoch sa deti vrátili domov k otcovi a mame. Išlo o vyše 200 detí, ktoré boli v roku 2013 násilne odobrané úradníkmi,“ upozornila Szitová. Podľa nej absurdnosť britských zákonov a postup sociálnych úradov vo Veľkej Británii sú nezlučiteľné s legislatívou Slovenskej republiky a európskymi štandardami týkajúcimi sa ľudských práv. „Tento legálny obchod s deťmi musíme zastaviť,“ uviedla podpredsedníčka KDH Szitová.

 

Szitová upozornila, že ministerstvo práce pritom už pred rokom deklarovalo prípravu a podpis Memoranda s Veľkou Britániou, ale do dnešných dní nebolo podpísané. „Žiadame ministra Jána Richtera, aby na sociálnom výbore informoval, v akom stave je príprava a podpis memoranda a tiež aktuálnu informáciu o počte odobratých detí a detí, ktoré sa podarilo dostať spať na Slovensko do biologických rodín,“ uviedla Szitová. KDH odporučilo ministerstvu, aby pri príprave memoranda využilo Dohovor o právach dieťaťa a Nariadenie Rady Európskej únie. Slovenská republika je povinná podľa Szitovej chrániť svojich občanov, najmä tých najslabších, ktorí sa sami brániť nedokážu. „Každé dieťa má právo vyrastať so svojou mamou a otcom a štát má na to vytvárať vhodné podmienky,“ dodala Szitová. 

 

Memorandum by podľa Szitovej zabezpečilo ochranu slovenských detí vo Veľkej Británii. „Angličania by nemohli rozhodnúť o adopcií takýchto detí bez konzultácií so SR,“ povedala s tým, že mali by sme sa usilovať, aby také deti neboli adoptované v Anglicku, ale prišli na Slovensko. Podľa nej musíme trvať na dobre dieťaťa a ak ho skutočne nemôže vychovávať vlastná mama a otec, treba hľadať priestor pre zverenie dieťaťa v jeho širšej rodine, teda u príbuzných. „Rovnako musíme trvať na návrate dieťaťa, občana Slovenskej republiky, na Slovensko,“ zdôraznila Szitová. Zároveň upozornila, že takýto postup ustanovuje článok 56 Nariadenia Rady Európy, podľa ktorého pred umiestnením dieťaťa v inom členskom štáte, je nutné najskôr vyvolať rokovanie s členským štátom, ktorého je dieťa občanom. Zároveň upozornila, že o deťoch vo Veľkej Británii rozhodujú rodinné súdy, ktoré často prihliadajú iba na názor sociálnych pracovníkov, bez skutočného dokazovania a prítomnosti rodičov. 

 

Štát sa podľa právneho experta KDH Martina Dilonga nemôže zriecť povinnosti pomáhať našim občanom. Takou situáciou je podľa neho aj odoberanie detí. „SR musí prioritne chrániť maloletého, ak nie je možný návrat do pôvodnej rodiny, štátne úrady by ho mali poskytnúť prioritne na adopciu na Slovensku,“ uviedol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona