Počet obetí zrútenej továrne prekročil neuveriteľnú tisícku

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 08:22 • 2 min
Počet obetí zrútenej továrne prekročil neuveriteľnú tisícku

DHÁKA - Počet obetí zrútenej továrne v meste Savar vzdialenom 30 kilometrov od hlavného mesta Bangladéša Dháky prekročil tisícku. Z trosiek budovy vytiahli už 1006 tiel, uviedol v piatok hovorca armády Shahnewaz Zakaria pre agentúru AFP.

slovakia

left justify in out

Na mieste nešťastia pracujú žeriavy, buldozéry a bagre, ktoré pomáhajú pri pátraní po ďalších mŕtvych. Keďže operácie prebiehajú už 17. deň, niektoré telá sú v značnom štádiu rozkladu a identifikujú ich preto podľa mobilných telefónov vo vreckách či pracovných identifikačných kariet. Väčšinou ide o ženské robotníčky. Najmenej 150 tiel pochovali do spoločného štátneho hrobu po tom, čo sa ich nepodarilo identifikovať. Zo všetkých obetí úrady odoberajú vzorky DNA pre potvrdenie nárokov na budúce kompenzácie.

V budove s piatimi textilnými závodmi sa v deň tragédie 24. apríla nachádzalo viac než 3 000 pracovníkov, ktorí vyrábali oblečenie pre západné spoločnosti. Najmenej 2 437 sa podarilo zachrániť, asi tisícka utrpela vážne zranenia vrátane amputácií končatín. V súvislosti s nešťastím už zatkli najmenej 12 osôb vrátane majiteľa spoločnosti Rana Plaza. V reakcii na udalosť Bangladéš nariadil z bezpečnostných dôvodov zatvorenie 18 tovární na výrobu odevov. Tieto kroky nasledujú po tom, čo sa Bangladéš dohodol s Medzinárodnou organizáciou práce, že bezpečnosť bude prvoradá. Vláda sa totiž obáva, že by si západné firmy mohli nechať vyrábať produkty v iných krajinách. Vznikol navyše nový vládny panel, ktorý v asi 4 500 textilných továrňach krajiny uskutoční inšpekcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies