Počet obetí zosuvu pôdy v Guatemale stúpol na minimálne 161, nezvestných je 300

NETKY.SK • 6 Október 2015, 09:06 • 2 min
Počet obetí zosuvu pôdy v Guatemale stúpol na minimálne 161, nezvestných je 300

GUATEMALA - Najmenej na 161 mŕtvych a 300 nezvestných stúpol dnes počet obetí masívneho zosuvu pôdy, ku ktorému došlo v noci na piatok v stredoamerickej Guatemale. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenia miestnych úradov.

slovakia

left justify in out

K tragickému zosuvu došlo na juhovýchodnom predmestí hlavného mesta Guatemala po tom, ako túto oblasť zasiahli niekoľko dní trvajúce prudké dažde. Tie uvoľnili obrovské balvany a prúdy bahna, ktoré následne zavalili vyše stovku domov v obci Santa Catarina Pinula. Dedina leží v hlbokej rokline, čo teraz ešte viac sťažuje záchranné práce.

 

Guatemalský Červený kríž prostredníctvom sociálnej siete Twitter žiadal ľudí o suchý ľad, aby v meste mohol zriadiť provizórnu márnicu.

 

"Našli sme celé rodiny," uviedol šéf guatemalskej agentúry Conred, ktorá sa zaoberá riešením mimoriadnych udalostí. Povedal tiež, že spôsob, akým sa obete k sebe túlili, naznačuje, že sa pokúšali o záchranu, avšak nebol na ňu čas. "Niektorí zahynuli pri nárazoch, niektorí na zadusenie... a iní dostali infarkt," dodal.

 

Na mieste došlo k dvom menším zosuvom pôdy aj v pondelok, čo ešte sťažilo prebiehajúce záchranné práce. Hladina neďalekej rieky zároveň stúpla približne o meter a záchranári sa teraz boja o stabilitu celého priľahlého svahu.

 

Záchranárom sa ešte v piatok podarilo vytiahnuť približne tri desiatky zranených, počas víkendu však už nijakého ďalšieho preživšieho neobjavili - a je veľmi nepravdepodobné, že by sa tak ešte mohlo stať. V záchranných prácach sú však odhodlaní naďalej pokračovať.

 

"Naše odhodlanie pokračovať je pevné. Neprestaneme, pokým nedokončíme svoju prácu. Cieľom je, aby na mieste nezostal nikto zasypaný," uviedol šéf guatemalských záchranárov.

 

Guatemalská vláda v súvislosti s nešťastím vyhlásila trojdňový štátny smútok. Prisľúbila tiež, že ľudí žijúcich v bezprostrednej blízkosti miesta katastrofy presťahuje, aby sa vyhla opakovanému nešťastiu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies