Počet obetí zosuvov pôdy v Guatemale stúpol na 59, nezvestných sú stovky

NETKY.SK • 4 Október 2015, 09:01 • 2 min
Počet obetí zosuvov pôdy v Guatemale stúpol na 59, nezvestných sú stovky

GUATEMALA - Počet obetí masívnych zosuvov pôdy v stredoamerickej Guatemale sa dnes zvýšil na najmenej 59, pričom úrady zároveň hlásia ďalšie stovky nezvestných, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Záchranné zložky a dobrovoľníci v sobotu pokračovali v pátraní po zavalených osobách. Jeden dobrovoľný hasič zachránil svojho kolegu, ktorého počas záchranných prác predchádzajúcu noc zasypali sutiny. Dosiaľ sa podarilo záchranárom vytiahnuť 34 preživších.

 

Prezident Alejandro Maldonado v sobotu vyzval záchranárov, aby vo svojom úsilí nepoľavovali.

 

K zosuvom pôdy došlo v noci na piatok na juhovýchodnom predmestí hlavného mesta Guatemala po tom, ako oblasť zasiahli niekoľko dní trvajúce prudké dažde. Tie uvoľnili obrovské balvany a prúdy bahna, ktoré následne zavalili približne 125 domov v obci Santa Catarina Pinula neďaleko metropoly.

 

Niektoré domy sa ocitli po zosuve pôdy až 20 metrov pod úrovňou okolitého terénu, uviedol šéf hasičov Fritz García-Gallont.

 

Na záchranných prácach sa zúčastňuje približne tisíc profesionálov a dobrovoľníkov. Po približne 72 hodinách je však podľa mnohých už málo pravdepodobné, že pod troskami domov a bahnom ešte niekto prežil.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies