Počet obetí zemetrasenia v Pakistane a Afganistane sa zvýšil na 376

NETKY.SK • 28 Október 2015, 06:41 • 2 min
Počet obetí zemetrasenia v Pakistane a Afganistane sa zvýšil na 376

MINGORA - Počet obetí silného zemetrasenia, ktoré postihlo Pakistan a Afganistan, sa zvýšil v utorok na 376. Záchranné tímy z oboch krajín s pomocou vojakov vyslobodzujú spod trosiek tisíce ďalších ľudí a snažia sa dostať do ťažko prístupných oblastí, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mŕtvych je v Pakistane na základe najnovších údajov 258, kým v Afganistane 115. Väčšinu pakistanských obetí hlásia miestne úrady z hornatej oblasti Málakand, nachádzajúcej sa na severe krajiny neďaleko afganských hraníc. Traja ľudia zomreli v indickej časti v spornom regióne Kašmír.

 

Predstavitelia Pakistanu i Afganistanu v utorok varovali, že počet obetí sa môže výrazne zvýšiť po návrate humanitárnych pracovníkov z hornatých ťažko prístupných oblastí, do ktorých sa i za normálnych okolností je možné dostať iba pešo alebo na zvierati. Vyslané tímy tam majú pátrať po preživších a doručiť prvú pomoc v podobe stanov, prikrývok a ďalších potrieb. Do oblasti okolo pohoria Hindúkuš, kde sa zemetrasenie vyskytlo, navyše prichádza zima a tisíce ľudí bez strechy nad hlavou sú v ešte väčšom ohrození.


Reálny rozsah zemetrasenia sa bude podľa AP dať získať až keď budú opravené cesty a komunikačné spojenia s dedinami odrezanými od sveta. V dôsledku obáv pred ďalšími dotrasmi ostávajú tisíce ľudí na ulici i v noci.


Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo v pondelok rozsiahlu oblasť siahajúcu od Tadžikistanu po Indiu. Jeho epicentrum sa nachádzalo niekoľko sto kilometrov od ničivých záchvevov z roku 2005, ktoré si vyžiadali 80.000 obetí.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies