Počet obetí zemetrasenia v Ekvádore presiahol hranicu 500

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 07:04 • 2 min
Počet obetí zemetrasenia v Ekvádore presiahol hranicu 500

QUITO - Oficiálny počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Ekvádore sa zvýšil na najmenej 507 mŕtvych a viac ako 4600 zranených. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na ekvádorské úrady.

slovakia

left justify in out

Podľa úradu generálneho prokurátora bolo doposiaľ identifikovaných 499 obetí, ktorých telá už odovzdali príbuzným. U zvyšných ôsmich obetí sa totožnosť len zisťuje.

 

Medzi identifikovanými mŕtvymi je 11 cudzincov vrátane troch Kolumbijčanov, troch Kubáncov, dvoch Kanaďanov, jedného občana Dominikánskej republiky, jedného Brita a jedného Íra, uviedla agentúra DPA.

 

 

Záchranári stále pátrajú po 107 nezvestných osobách, zatiaľ čo zranenia utrpelo minimálne 4605 ľudí. Najsilnejšie otrasy v Ekvádore za niekoľko desaťročí vyhnali z domovov viac ako 20.000 obyvateľov.

 

Celkovo sa v dôsledku otrasov zrútilo v Ekvádore viac ako 800 budov. Podľa údajov Červeného kríža môže byť v dôsledku zemetrasenia odkázaných na humanitárnu pomoc 70.000 až 100.000 ľudí.

 

 

Podľa ekvádorského prezidenta Rafaela Correu bolo sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8 najväčšou prírodnou katastrofou v Ekvádore za uplynulých 67 rokov. Rekonštrukcia môže podľa Correu trvať niekoľko mesiacov až rokov a vyžiadať si miliardy dolárov.

 

Najviac postihnutá je pobrežná provincia Manabí, z ktorej pochádza drvivá väčšina evidovaných obetí.

Ekvádorskému prezidentovi v súvislosti s katastrofou zatelefonoval americký prezident Barack Obama, ktorý okrem vyjadrenia sústrasti prisľúbil podporu pri obnove zničeného regiónu, oznámil v utorok Biely dom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies