Počet obetí zemetrasenia v Čile stúpol, varovanie pred cunami zrušili

NETKY.SK • 17 September 2015, 14:15 • 2 min
Počet obetí zemetrasenia v Čile stúpol, varovanie pred cunami zrušili

SANTIAGO/LOS ANGELES - Najmenej osem obetí na životoch si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,3, ktoré zasiahlo v stredu pobrežie Čile, desiatky ľudí utrpeli zranenia, informovala dnes tamojšia vláda. Citovala ju agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie otriaslo budovami v hlavnom meste Santiago a úrady boli nútené vydať varovanie pred prívalovými vlnami cunami. Následne boli zaplavené niektoré pobrežné oblasti. Varovanie pred cunami bolo bezprostredne po otrasoch vydané aj pre Peru, Havaj, Kaliforniu, Francúzsku Polynéziu či Nový Zéland. Asi hodinu po prvom zemetrasení nasledovali aj tri dotrasy, všetky s väčšou magnitúdou než 6,1.

 

Z dôvodu obáv pred blížiacimi sa prívalovými vlnami evakuovali úrady z pobrežných oblastí Čile približne milión ľudí. Krajina následne dnes ráno zrušila na celom svojom území varovanie pred cunami. Čilský minister Jorge Burgos označil zemetrasenie za najrozsiahlejšie v tomto roku a uviedol, že otrasy vážne poškodili prístav Coquimbo ležiaci v strednej časti krajiny. Coquimbo zasiahli vyše štvormetrové vlny a tamojší starosta uviedol, že mesto je celkom zaplavené. Čilská prezidentka Michelle Bacheletová prístav označila za jednu z najpostihnutejších oblastí. Menšie prívalové vlny zasiahli prístavy Valparaíso, Concón a ďalšie mestá.

 

Námestník ministra vnútra Mahmud Aleuy uviedol, že zemetrasenie bolo šiestym najhorším v histórii krajiny.

Otrasy spôsobili výpadky prúdu v mnohých, najmä stredných častiach krajiny a tiež zrútenie veľkého počtu budov, zároveň odrezali viacero prístupových ciest do miest. Prezidentka Bacheletová vyhlásila, že ešte v priebehu dnešného dňa vycestuje do najviac zasiahnutých oblastí.

 

Epicentrum zemetrasenia bolo podľa americkej geologickej služby USGS asi 25 kilometrov od stredočilského mesta Illapel ležiaceho v regióne Coquimbo a približne 228 kilometrov severozápadne od metropole Santiago, pričom otrasy vychádzali z hĺbky asi osem kilometrov. Otrasy bolo cítiť až v argentínskej metropole Buenos Aires, ktorá je od epicentra vzdialená vyše 1200 kilometrov, pričom miestne úrady preventívne tiež nariadili evakuáciu viacerých budov.

 

Úrady dočasne zatvorili letisko v hlavnom meste Santiago, tamojšie metro však ponechali v obmedzenej prevádzke. Väčšina čilských škôl zrušila dnes vyučovanie. Zemetrasenia sú v Čile pomerne časté. Vo februári 2010 zasiahlo strednú a južnú časť krajiny zemetrasenie s magnitúdou 8,8. Nasledovali obrovské vlny cunami a zahynulo vyše 500 ľudí. Iné veľké zemetrasenie zasiahlo Čile v roku 1939, pričom vtedy si vyžiadalo 28.000 obetí. Najsilnejšie zemetrasenie s magnitúdou 9,5 zažila krajina v roku 1960, pričom vtedy usmrtilo 1655 ľudí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies