Počet obetí výbuchu sopky Sinabung stúpol na 14

NETKY.SK • 2 Február 2014, 10:52 • 2 min
Počet obetí výbuchu sopky Sinabung stúpol na 14

SINABUNG - Vulkán Sinabung naposledy vybuchol v roku 2010, keď zabil dvoch ľudí.

slovakia

left justify in out

Počet obetí výbuchu sopky Sinabung na indonézskom ostrove Sumatra stúpol už na najmenej 14. Toto číslo však ešte môže vzrásť, keďže miestne úrady stále pátrajú po niekoľkých nezvestných. Vulkán sa po troch rokoch začal prebúdzať ešte v septembri minulého roka a vyžiadal si vtedy evakuáciu tisícov miestnych domovov. Úrady paradoxne v piatok rozhodli o tom, že asi 14-tisíc ľudí žijúcich v dedinách nachádzajúcich sa ďalej ako päť kilometrov od sopky sa môžu vrátiť domov. Krátko na to Sinabung začal chrliť lávu a popol stúpajúci až do výšky dvoch kilometrov.

Sinabung naposledy vybuchol v roku 2010. Erupciu vtedy neprežili dvaja ľudia a ďalšie desiatky tisíc obyvateľov prišli o svoje domovy. Sopka predtým nevybuchla až 400 rokov. Ide o jeden z asi 130 aktívnych vulkánov v Indonézii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona