Počet obetí výbuchov v Tchien-ťine stúpol na 158 a 15 je stále nezvestných

NETKY.SK • 31 August 2015, 13:27 • 2 min
Počet obetí výbuchov v Tchien-ťine stúpol na 158 a 15 je stále nezvestných

PEKING - Na 158 vzrástol dnes počet smrteľných obetí výbuchov v sklade chemikálií v čínskom prístave Tchien-ťin z 12. augusta, pričom 15 ľudí je naďalej nezvestných, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Citovala čínsku agentúru Sinchua, podľa ktorej pri incidente zahynulo 94 hasičov a 11 policajtov. Stovky ďalších utrpeli pri mnohonásobných výbuchoch zranenia, mnohí z nich veľmi vážne.

 

Ministerstvo verejnej bezpečnosti konštatovalo, že vedenie prístavu podcenilo riziko skladovania nebezpečných chemikálií.

 

Ćínska polícia v súvislosti s udalosťami v Tchien-ťine zadržala a obvinila 11 osôb zo zanedbania povinností alebo zneužitia právomocí. Sú medzi nimi vrcholní predstavitelia logistickej spoločnosti uskladňujúcej chemikálie v sklade, v ktorom došlo k explóziám.

 

Výbuchy v prístave Tchien-ťin z 12. augusta sa zaradili k najhorším priemyselným nehodám v Číne za ostatné roky. Okrem minimálne 158 mŕtvych si vyžiadali aj takmer 800 zranených.

 

Séria tragických udalostí sa začala požiarom a výbuchmi v skladisku s nebezpečným materiálom, kde boli uložené stovky ton kyanidu sodného - toxickej chemikálie, ktorá môže v styku s vodou vytvárať horľavé látky.

 

Z oblasti museli následne evakuovať tisíce obyvateľov, pretože po obrovskom výbuchu v areáli prístavu boli vo vzduchu zistené jedovaté látky.

Voda v blízkosti miesta výbuchov obsahovala po incidente 356-násobne vyššiu úroveň kyanidu, než je bezpečnostný limit, uviedlo 20. augusta ministerstvo životného prostredia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies