Počet obetí útokov v Burkina Faso stúpol na 30, s vyšetrovaním pomáha aj FBI

NETKY.SK • 19 Január 2016, 12:01 • 2 min
Počet obetí útokov v Burkina Faso stúpol na 30, s vyšetrovaním pomáha aj FBI

OUAGADOUGOU - Počet obetí piatkových útokov v hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso stúpol na 30 po tom, ako v pondelok svojim zraneniam podľahla mladá fotografka s francúzskym a marockým občianstvom.

slovakia

left justify in out

Mladá žena sa v čase útoku nachádzala na terase reštaurácie Le Cappuccino, kde ju zasiahlo niekoľko striel vypálených útočníkmi. Podľa rozhlasovej stanice RFI pokračuje na mieste útokov vyšetrovanie, do ktorého sa okrem miestnych policajtov zapojili aj experti protiteroristickej sekcie parížskej prokuratúry.

 

Od nedele vyšetrovatelia zadržali a vypočúvali približne 20 ľudí; časť z nich už medzičasom prepustili na slobodu.

Vyšetrovatelia skúmajú aj záznam z bezpečnostnej kamery hotela Splendid. Záznam pomáhajú analyzovať experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

 

RFI vo svojom vysielaní informovala, že pokračuje aj proces identifikácie obetí. Totožnosť väčšiny z nich je podľa RFI už známa. Podľa doterajších zistení prišli páchatelia na miesto činu autom so šoférom prenajatým v Ouagadougou. Jeho šoféra zabili, pričom jeho telo vyhodili po ceste k reštaurácii Le Cappuccino.

 

Predpokladá sa, že táto reštaurácia bola hlavným terčom útočníkov, keďže bola veľmi vyhľadávaná cudzincami.

Väčšina obetí piatkových útokov prišla o život pri streľbe v interiéri a na terase tohto podniku. Ďalšie telá sa našli v hoteli Splendid, kde sa niekoľko hodín odohrávala rukojemnícka dráma, a v reštaurácii Taxi-Brousse, kde zásahové komando zlikvidovalo všetkých troch útočníkov.

 

Ich totožnosť v pondelok zverejnila organizácia al-Káida islamského Maghribu (AQIM), ktorá sa v noci na sobotu prihlásila k zodpovednosti za útok v Ouagadougou.

 

Podľa americkej organizácie SITE, monitorujúcej internetové stránky militantov, boli páchateľmi útoku tri osoby identifikované ako al-Battar al-Ansari, Abu Mohammed al-Buqali al-Ansari a Ahmed al-Fulani al-Ansari.

RFI pripomenula, že Ansárí je bojové meno, ktoré zvyčajne používajú džihádisti zo severu Mali. Môže však naznačovať aj príslušnosť k džihádistickej brigáde, ku ktorej patrili.

 

Komuniké AQIM obsahovalo aj fotografie troch údajných páchateľov - mladých mužov v maskáčoch a so samopalom v rukách. Dvaja z nich boli černosi, tretí mal svetlejšiu pleť, takže podľa RFI mohlo ísť o Araba alebo Tuaréga.

 

Mauritánsky novinár Lemine Ould Salem, ktorý je autorom knihy o vodcovi al-Káidy Usámovi bin Ládinovi, v rozhovore pre RFI uviedol, že spomínaná trojica páchateľov je dôkazom, že AQIM verbuje svojich členov aj mimo svojej obvyklej záujmovej zóny, teda nielen v Alžírsku, Mauritánii či Mali, ale prakticky v celej saharskej oblasti, čo len potvrdzuje teroristickú hrozbu, ktorej je vystavená aj táto časť sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies