Počet obetí tlačenice na púti hadždž je zhruba 1100

NETKY.SK • 29 September 2015, 09:45 • 2 min
Počet obetí tlačenice na púti hadždž je zhruba 1100

ISLAMABAD - Saudská Arábia poskytla zahraničným diplomatom približne 1100 fotografií údajných obetí minulotýždňovej tlačenice na moslimskej púti hadždž v meste Miná. Uviedli to indické a pakistanské úrady, naznačujúc, že počet obetí tejto tragédie je omnoho vyšší, než Rijád oficiálne uvádza, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Člen vládnucej Pakistanskej moslimskej ligy (PML-N) Tárik Fazál Čaudhrí uviedol, že inkriminované fotografie mŕtvych je možné vidieť na viacerých saudskoarabských veľvyslanectvách a zastupiteľských misiách v zahraničí. "Toto je oficiálny počet mučeníkov, poskytnutý saudskoarabskými činiteľmi na proces identifikácie," vyhlásil Čaudhrí.

 

Podobné čísla zverejnila v nedeľu šéfka indickej diplomacie Sušma Svarádžová, ktorá na sociálnej sieti Twitter uviedla, že "saudskoarabské úrady zverejnili fotografie 1090 pútnikov, ktorí zomreli v tlačenici počas púte hadždž".

 

Rijád tvrdí, že počas incidentu prišlo vo štvrtok o život najmenej 769 osôb, keď na seba na úzkej ceste narazili dve veľké skupiny pútnikov. Irán obvinil zo zodpovednosti za túto tragédiu Saudskú Arábiu, ktorá púť organizovala.

 

Hadždž prilákal približne dva milióny pútnikov zo 180 krajín sveta, hoci v predchádzajúcich rokoch sa na tomto najvýznamnejšom moslimskom sviatku zúčastnili viac než tri milióny osôb, pričom nedošlo k nijakým závažným incidentom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies