Počet obetí teroristického útoku v Istanbule stúpol na 44, medzi nimi ženích, lekár a čerstvé mamičky

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 18:00 • 2 min
Počet obetí teroristického útoku v Istanbule stúpol na 44, medzi nimi ženích, lekár a čerstvé mamičky

ANKARA - Muž, ktorý bol zranený pri utorkovom trojnásobnom teroristickom útoku na Atatürkovom letisku v tureckom Istanbule, podľahol dnes zraneniam. Počet obetí tak stúpol na najmenej 44, informovala turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Agentúra identifikovala muža ako 25-ročného Yasina Öcala. Bol ženatý a bol zamestnancom letiska. Pri teroristickom útoku utrpel vážne zranenia hlavy, dodala Anadolu. Svetová agentúra AP dnes píše, že medzi usmrtenými je aj otec milujúci svoje štyri dcéry, ktoré na sociálnych sieťach nazýval "princezné". Teroristický čin poznačil takisto mladú ženu, ktorá sa mala stať o týždeň nevestou, ale teraz sa s plačom skláňa nad truhlou snúbenca. A obeťami sa stali aj dve ženy, ktoré sa tešili na niekoľkodňovú dovolenku so svojimi manželmi a bábätkami. Utorkový večerný útok na istanbulskom letisku zanechal mnoho žialiacich priateľov a príbuzných, ktorí sa teraz vyrovnávajú so stratou.


Zahynul tiež turecký colník Umut Sakaroglu (31), keď sa pokúšal zabrániť útoku na istanbulskom letisku - ale sociálne médiá sľubujú, že sa naňho nikdy nezabudne. Sakaroglu vystrelil na jedného z troch ozbrojených mužov útočiacich na letisku a zranil ho. Sakaroglu zomrel, keď samovražedný atentátnik odpálil svoju vestu s výbušninami. Ľudia na sociálnych médiách pripomínajú jeho čin a označujú ho za "hrdinu", ktorý je "nesmrteľný".


Colník mal ešte štyroch súrodencov a pochádzal z juhotureckej provincie Hatay, kde majú jeho rodičia kaviareň. Ďalší muž Serkan Türk (24) prišiel o život pri druhej explózii, keď pomáhal obetiam prvého výbuchu, napísal dnes turecký denník Yeni Akit. Podľa svojho priateľa Hakana Dagdevirena bol Türk tvrdo pracujúci muž plný života.


"Serkan bol dobrý človek. Ako som sa dozvedel, utekal na miesto prvého výbuchu, aby pomohol raneným. Zomrel pri druhej explózii," povedal priateľ o Türkovi, ktorý vyštudoval na univerzite fakultu telesnej výchovy a športu.


Na letisku zahynul tiež tuniský vojenský lekár, plukovník Fathí Bajúdth. Do Istanbulu prišiel na stretnutie so svojím synom, ktorý sa pridal k extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a videli ho vo vojnovej oblasti.


Jeho rodina, s pomocou tuniskej tajnej služby, mladíka presvedčila, aby od organizácie odišiel a vrátil sa domov cez Istanbul. Syna-dvadsiatnika zatkli turecké úrady a mali ho vydať do Tuniska.
Tuniské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo smrť Bajúdtha, primára pediatrického oddelenia v tuniskej vojenskej nemocnici. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona