Počet obetí supertajfúnu stúpa

NETKY.SK • 9 November 2013, 13:30 • 2 min
Počet obetí supertajfúnu stúpa

TACLOBAN - Úrady očakávajú, že počet obetí bude vyšší, keďže spojenie s niektorými zasiahnutými oblasťami je prerušené.

slovakia

left justify in out

Supertajfún Haiyan, ktorý zasiahol v piatok Filipíny, si vyžiadal viac než 120 obetí. Úrady hovoria o jednom z najsilnejších tajfúnov vôbec. Živel vtrhol na pevninu cez východné turistické ostrovy Leyte a Samar sprevádzaný vetrom s rýchlosťou až 315 kilometrov za hodinu. Následne naprieč súostrovím zasiahol milióny ľudí v 36 provinciách. V hlavnom meste Leyte Taclobane si vyžiadal sto mŕtvych a najmenej rovnaký počet zranených. Tajfún spôsobil zosuvy pôdy a záplavy, strhával strechy, vyvracal stĺpy a stromy a vyvolal obrovské vlny, ktoré ničili domy na pobreží. Úrady očakávajú, že počet obetí bude vyšší, keďže spojenie s niektorými zasiahnutými oblasťami je prerušené. Školy zostali v piatok zatvorené a lodná doprava nepremáva. Letecké spoločnosti už zrušili desiatky letov. Podobné opatrenia prijali aj v hlavnom meste Manila, ktoré zasiahol okraj búrky.

Haiyan je podľa meteorológov najsilnejším svetovým tajfúnom, ktorý kedy zasiahol pevninu. Nad morom generoval vietor s rýchlosťou v nárazoch až 379 kilometrov za hodinu. Doteraz najsilnejšou tropickou búrkou bol hurikán Camille, ktorý sa v roku 1969 prehnal štátom Mississippi v USA. Filipíny zažili doteraz najsilnejší tajfún Bopha v roku 2012, ktorý na ostrove Mindanao zabil asi 2000 ľudí. Súčasný tajfún Haiyan by sa mal postupne presunúť nad Juhočínske more a na jeho nedeľňajší príchod sa pripravuje Vietnam aj Čína.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies