Počet obetí supertajfúnu na Filipínach stúpol na 5 500!

NETKY.SK • 27 November 2013, 08:21 • 2 min
Počet obetí supertajfúnu na Filipínach stúpol na 5 500!

MANILA - Počet obetí ničivého tajfúnu Haiyan na Filipínach stúpol na 5500, nezvestných je stále 1757 ľudí. Informoval o tom dnes národný úrad pre pomoc po katastrofách, na ktorý sa odvolávala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Filipínske úrady sa obávajú, že počet úmrtí bude ešte stúpať, keďže záchranári vyťahujú z trosiek pri ich odpratávaní ďalšie a ďalšie telá.

Supertajfún, ktorý 8. novembra vyčíňal na východe Filipín s rekordnou rýchlosťou nárazového vetra vyše 300 kilometrov za hodinu, pripravil o strechu nad hlavou viac ako 3,5 milióna ľudí.

Úrad pre pomoc po katastrofách uviedol, že zranenia utrpelo 26.000 ľudí a zničených bolo vyše milióna domovov. Škody na infraštruktúre a poľnohospodárstve sa odhadujú na viac ako 24,53 miliardy pesos (421,09 milióna eur). Popri správach, že filipínska vláda dokáže poskytovať núdzovú pomoc preživším len do decembra, bolo zverejnené aj varovanie OSN, že krajina stále potrebuje pomoc obrovského rozsahu. "Akútne potrebné sú stále potraviny, prístrešia a obnova prostriedkov obživy i základných verejných služieb v postihnutých oblastiach," informoval v najnovšej správe Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Správa úradu OSN tiež zdôraznila, že je potrebné podrobnejšie plánovanie, aby sa "zabezpečil hladký prechod, keďže niektorí medzinárodní partneri - vrátane zahraničných armád a medzinárodných zdravotníckych tímov - sa pripravujú na odchod".

Vláda začala stavať nocľahárne ako dočasné prístrešia pre ľudí, čo pohromu prežili a teraz žijú v evakuačných centrách, stanoch či provizórnych búdach.

Nocľahárne sa stavajú z rámov vyrobených z odpadu z kokosových paliem, strechu tvoria plechy, steny a dlážky sú z preglejky. Stavby budú rozdelené na izby s rozlohou deväť štvorcových metrov, vždy pre jednu rodinu. V každej nocľahárni môže sa môže ubytovať celkovo 24 rodín a budú mať spoločnú kuchyňu a kúpeľňu, ako uviedol úrad pre verejné práce, ktorý dohliada na výstavbu nocľahární.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies