Počet obetí snehovej búrky v Nepáli stúpol na 39

NETKY.SK • 18 Október 2014, 06:38 • 2 min
Počet obetí snehovej búrky v Nepáli stúpol na 39

KÁTHMANDU - Pátracie tímy aj v piatok pokračovali v prehľadávaní oblasti pod nepálskou horou Annapurna, kde snehová búrka a lavíny zasypali desiatky turistov aj šerpov.

slovakia

left justify in out

Bilanciu obetí snehovej búrky pod nepálskou Annapurna zvýšili už na 39 po tom, ako sa pátracím tímom podarilo objaviť ďalšie telá mŕtvych horolezcov, turistov a sprievodcov. V sobotu o tom s odvolaním sa na miestne úrady informuje spravodajský portál BBC. Stále pritom pátrajú po ďalších nezvestných a bilancia mŕtvych tak ešte môže vzrásť. Už teraz ide o vôbec najtragickejšie podobné nešťastie v Nepále. Celkovo sa zatiaľ podarilo zachrániť 289 ľudí. Viacerí z nich však v mrazivom počasí pri čakaní na pomoc utrpeli omrzliny a budú im musieť amputovať končatiny. Medzi obeťami tragédie sú dvaja Slováci, ale aj Poliaci, Nepálčania, Izraelčania, Kanaďania a Indovia.

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 45000 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédia potom, čo v apríli zabila lavína na Mount Evereste 16 šerpov.

 

Pátracie tímy aj v piatok pokračovali v prehľadávaní oblasti pod nepálskou horou Annapurna, kde snehová búrka a lavíny zasypali desiatky turistov aj šerpov.

 

Najnovšie sa im podarilo vyslobodiť asi 40 z nich, ďalšie desiatky sú však stále nezvestné. Oficiálnu bilanciu obetí v súčasnosti stanovili na 29, čím sa nešťastie zaradilo medzi vôbec najhoršie tohto druhu. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci. Prístup k niektorým zavaleným oblastiam je však pre nepriaznivé počasie stále komplikovaný.

 

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 45000 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédiu potom, čo v apríli zabila lavína na Mount Evereste 16 šerpov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies