Počet obetí prírodnej katastrofy na Srí Lanke sa zvýšil

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 16:30 • 2 min
Počet obetí prírodnej katastrofy na Srí Lanke sa zvýšil

KOLOMBO - Na najmenej 146 sa zvýšil počet obetí zosuvov pôdy a záplav na Srí Lanke, dôsledkov intenzívnych zrážok, ktoré zasiahli ostrovnú krajinu.

slovakia

left justify in out

Informáciu zverejnilo dnes tamojšie centrum pre manažment katastrof, podľa ktorého je ďalších najmenej 112 ľudí nezvestných. Prírodná katastrofa donútila aj 420.000 ľudí opustiť svoje príbytky v postihnutých oblastiach, uviedli oficiálne zdroje. 

 

Okrem zničených obydlí boli čiastočne alebo úplne poškodené aj elektrické vedenia, vodárne a cesty. Vážne škody sú aj na poľnohospodárskej pôde. V niektorých oblastiach sa očakáva ďalší vzostup hladiny rozvodnených tokov. Vláda preto vyzvala ľudí žijúcich v blízkosti týchto riek, aby opustili svoje domovy. Časť z lokalít zasiahnutých prírodnou katastrofou nie je dostupná pozemnou cestou, ale iba zo vzduchu.

 

Záchranári tak podľa hovorcu srílanského letectva majú značné problémy dostať do niektorých oblastí, kam nielen ich, ale aj lode prepravia vzdušné sily. India zaslala dnes Srí Lanke humanitárnu pomoc už druhou loďou. Pomoc ponúkli aj pakistanská vláda a Organizácia Spojených národov. Okolo 125 indických námorníkov už v ostrovnej krajine pomáha záchranárom a poskytuje napríklad i zdravotnícku pomoc poškodeným. 

 

Zosuvy pôdy sú v monzúnovom období sú na Srí Lanke, tropickom ostrove v Indickom oceáne, bežné. Väčšina krajiny bola značne odlesnená kvôli pestovaniu plodín a produktom určeným na vývoz, napríklad čaju či kaučuku, takže vidiek ostal nechránený a vystavený účinkom dažďov. Pri podobných zosuvoch a záplavách v strednej a južnej časti Srí Lanky zahynulo v roku 2003 vyše 300 ľudí, pri masívnom zosuve v centrálnej časti krajiny tam vlani v máji prišlo o život viac ako 120 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies