Počet obetí ozbrojených konfliktov vo svete mierne poklesol

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 10:44 • 2 min
Počet obetí ozbrojených konfliktov vo svete mierne poklesol

LONDÝN - Počet mŕtvych v ozbrojených konfliktoch v priebehu minulého roka mierne poklesol. Zatiaľ čo v roku 2014 ich bolo okolo 180.000, vlani iba 167.000, vyplýva z dnes zverejnenej štatistiky Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) so sídlom v Londýne.

slovakia

left justify in out

Tretinu z uvedeného počtu mŕtvych si vyžiadala vojna v Sýrii. Iba šesť konfliktov je zodpovedných za 80 percent mŕtvych na celom svete. Okrem vojny v Sýrii patria do tejto skupiny konflikty v Iraku, Strednej Amerike, Mexiku, Afganistane a Nigérii.

 

Najviac znepokojujúci je podľa IISS vývoj konfliktu v Afganistane, kde sa počet zabitých v porovnaní s rokom 2013 takmer strojnásobil. Londýnsky inštitút to pripisuje zhoršujúcej sa bezpečnostnej situáciu po odchode bezpečnostných síl ISAF, ktoré tam pôsobili pod velením Severoatlantickej aliancie.

 

Ozbrojené zrážky v Mexiku a krajinách Strednej Ameriky sa na globálnej bilancii mŕtvych podieľali vlani 21 percentami (34.000 úmrtí), čo v porovnaní s rokom 2014 predstavuje mierny nárast. Okrem iného vďaka boju proti organizácii Boko Haram v Nigérii výrazne poklesol počet mŕtvych v subsaharskej Afrike. Mierny pokles počtu obetí konfliktov zaznamenal IISS aj v Európe, južnej Ázii, severnej Afrike a na Blízkom východe.

 

Podľa generálneho riaditeľa IISS Johna Chipmana bol vlaňajšok v podstate rokom, v ktorom vládni vojaci - "či je to dobré alebo zlé" - zaznamenali v mnohých konfliktoch územné zisky. Chipman mal na mysli Sýriu, Irak, Nigériu, Somálsko a Jemen.

 

V dôsledku intenzívnych vojenských operácií proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) sa podľa IISS zvýšil počet vnútorne vysídlených osôb, ktorých bolo do polovice roku 2015 približne 46 miliónov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies