Počet obetí nedeľňajšieho útoku v Charkove sa zvýšil na štyri

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:51 • 2 min
Počet obetí nedeľňajšieho útoku v Charkove sa zvýšil na štyri

KYJEV - Počet obetí nedeľňajšieho útoku vo východoukrajinskom Charkove stúpol dnes na štyri po tom, ako ráno podľahol vážnym zraneniam 18-ročný študent. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na vyhlásenie poradcu ministra vnútra Antona Heraščenka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je v charkovských nemocniciach naďalej hospitalizovaných deväť ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia rôzneho stupňa závažnosti.

 

Výbuch, ku ktorému došlo počas Pochodu neďaleko Paláca športu, vyšetruje polícia a prokuratúra ako pokus o teroristický útok s následkom smrti. Priamo na mieste prišli o život dvaja ľudia - miestny občiansky aktivista a policajt. V pondelok zraneniam podľahol 15-ročný chlapec.

 

Heraščenko dnes vo svojom vyhlásení znova z útoku obvinili organizáciu Charkovskí partizáni. S touto verziou prišiel už krátko po útoku, keď na svojej facebookovej stránke napísal, že o vine Charkovských partizánov svedčia aj dôkazy zozbierané na mieste činu: Heraščenko vyhlásil, že presne taký typ výbušniny a odpaľovacieho zariadenia bol použitý aj pri iných útokoch, za ktoré prevzali zodpovednosť Charkovskí partizáni.

 

Táto skupina však pripisovanú vinu za útok odmietla prostredníctvom videoposolstva, ktoré je dostupné na internete. "Neplánovali sme a neplánujeme svoje akcie na miestach, kde sa zhromažďujú civilistov, a to bez ohľadu na ich politické názory," uviedol jeden z predstaviteľov organizácie.

 

Podľa neho vinu za útok nesie minister vnútra Arsen Avakov, ktorý "vydal rozkaz na útok s cieľom zaviesť aj v Charkovskej oblasti režim protiteroristickej operácie" (ATO), ktorá od vlaňajšieho apríla prebieha v dvoch susedných oblastiach Donbasu - Doneckej a Luhanskej.

 

K útoku v Charkove došlo v nedeľu počas Pochodu dôstojnosti, aké sa v ten deň konali v celej krajine ako spomienka na udalosti spred roka, keď na kyjevskom Námestí nezávislosti, zvanom miestnym obyvateľstvom aj Majdan, vrcholili demonštrácie proti vtedajšiemu vedeniu krajiny, ktoré pozastavilo integráciu Ukrajiny do EÚ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies