Počet obetí násilnosti v Egypte rastie, stúpol na 51

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 17:47 • 2 min
Počet obetí násilnosti v Egypte rastie, stúpol na 51

KÁHIRA - Na 51 už stúpol počet obetí dnešných násilností pred sídlom egyptskej Republikánskej gardy v Káhire, pričom počet zranených presiahol 435. Informoval o tom šéf egyptských zdravotníckych záchranných zložiek.

slovakia

left justify in out

Egyptská armáda zo zodpovednosti za incident obvinila "teroristickú skupinu", ktorej členovia sa pokúsili preniknúť do sídla Republikánskej gardy. Jej úlohou je najmä chrániť bezpečnosť v metropole vrátane prezidenta, vládnych inštitúcií a strategických objektov, pripomenula agentúra DPA.

Hovorcovia polície a armády oznámili, že pri zrážkach s demonštrantmi zahynuli dvaja policajti a jeden vojak, pričom 42 členov bezpečnostných zložiek utrpelo zranenia a ôsmi sú v kritickom stave. Úrad dočasného egyptského prezidenta Adlího Mansúra vyjadril "hlbokú ľútosť" nad obeťami násilia, pričom konštatoval, že smrť ľudí bola dôsledkom pokusu demonštrantov preniknúť do armádnej budovy. Moslimské bratstvo uviedlo, že armáda začala strieľať do islamistických demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na ranných modlitbách pred vojenskými kasárňami, kde zadržiavajú zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.

Najvyšší moslimský duchovný v Egypte podľa agentúry AP konštatoval, že na znak protestu nad krviprelievaním v krajine odchádza domov do ústrania. Duchovný vodca Ahmad at-Tajjib zároveň vyzval, aby sa prechodné obdobie po zosadení prezidenta obmedzilo na najviac na šesť mesiacov. Vo svojom stanovisku uviedol, že bude v ústraní, kým "každý nepriloží ruku k zastaveniu krviprelievania, namiesto toho, aby krajinu viedol k občianskej vojne".

Irán dnes označil zosadenie egyptského prezidenta Mursího za neprijateľné, pričom vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí konštatoval, že to vyhovuje Izraelu a Západu, ktorí nechcú vidieť silný Egypt. Ako uviedla agentúra Reuters, najnovšie vyhlásenie iránskej diplomacie je značne odmietavejšie ako doterajšie výzvy Teheránu na naplnenie "legitímnych požiadaviek egyptského ľudu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona