Počet obetí násilností prekročí 30, 400 zranených

NETKY.SK • 16 November 2013, 17:20 • 2 min
Počet obetí násilností prekročí 30, 400 zranených

TRIPOLIS - Piatkové násilností sú najhoršie od pádu Kaddáfího režime spred viac ako dvoch rokov a dôkazom, že vláda je napriek snahe neúspešná pri kontrole milícií.

slovakia

left justify in out

Najmenej 32 ľudí prišlo o život a ďalších 400 utrpelo zranenia počas pôvodne pokojnej demonštrácie v líbyjskom Tripolise na protest voči miestnym milíciám. Aktivisti na demonštrácii vyzvali bojovníkov, ktorí zvrhli diktátora Muammara Kaddáfího, aby zložili zbrane a opustili hlavné mesto. Násilie vypuklo po tom, ako si to demonštranti namierili k sídlu milícií, ktorých členovia na nich údajne začali strieľať. Medzi obeťami sú však aj ozbrojenci. Piatkové násilností sú najhoršie od pádu Kaddáfího režimu spred viac ako dvoch rokov a dôkazom, že vláda je aj napriek snahe neúspešná pri kontrole milícií. Nepomohlo ani úsilie získať si ich lojalitu prostredníctvom platenia za dodržiavanie bezpečnosti. Ozbrojenci totiž zostávajú lojálni najmä svojim veliteľom a snažia sa získať kontrolu nad územiami v záujme zisku zbraní či drog. 

Líbyu viac ako 40 rokov ovládal vodca Muammar Kaddáfí. Jeho éra sa definitívne skončila v októbri 2011, keď ho za podpory NATO a nejasných okolností zabili povstalci. Krajina je odvtedy bez účinnej centrálnej vlády a bezpečnostných síl. O kontrolu nad dianím tak v rozľahlej krajine bojujú rôzne ozbrojené skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies