Počet obetí krvavého zásahu v Egypte stúpol na 525!

NETKY.SK • 15 August 2013, 14:06 • 2 min
Počet obetí krvavého zásahu v Egypte stúpol na 525!

KÁHIRA - Počet obetí krvavého zásahu egyptských bezpečnostných síl proti demonštrujúcim prívržencom zosadeného prezidenta Muhammada Mursího stúpol na najmenej 525. Podľa moslimského bratstva počet obetí prekročil 2000.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Medzi obeťami je 43 príslušníkov bezpečnosti, ostatní sú civilisti. Pri snahe rozohnať protestný stanový tábor v centre Káhiry prišlo o život 202 ľudí. Ďalších najmenej 87 zahynulo pri nepokojoch v Gíze, ostatní pri násilnostiach v iných častiach Egypta. Vláda na nepokoje zareagovala vyhlásením výnimočného stavu a zákazu nočného vychádzania v 14 z 27 provincií vrátane Káhiry, ktorý bude trvať jeden mesiac.Oficiálna bilancia obetí pravdepodobne ešte nie je konečná, keďže egyptská vláda stále aktualizuje údaje prichádzajúce z jednotlivých oblastí krajiny. 

Moslimské bratstvo hovorí až o 2000 zabitých demonštrantoch. Počty obetí je ťažké overiť vzhľadom na pretrvávajúcu neprehľadnú situáciu, protichodné správy a pokračujúce násilnosti menšieho rozsahu v niektorých častiach krajiny. V samotnej Káhire už násilie ustalo. Káhirské ulice, ktoré sú zvyčajne plné áut, boli dnes takmer prázdne. Miestne banky, burza a pošty zostali zatvorené a na hlavných uliciach a pri hlavných štátnych inštitúciách hliadkovali vojaci a obrnené vozidlá. 

 

Krvavé nepokoje v mnohých oblastiach Egypta podnietil stredajší policajný zákrok proti dvom protestným táborom islamistických demonštrantov v Káhire. Egyptská vláda reagovala vyhlásením mesiac trvajúceho celoštátneho výnimočného stavu a zákazom nočného vychádzania v Káhire, Alexandrii a 12 provinciách postihnutých násilnosťami. 

Armáda pohrozila ráznym postupom voči prípadným narušiteľom verejného poriadku. Moslimské bratstvo napriek tomu ohlásilo na dnešné popoludnie v egyptskej metropole protestný pochod. Stredajší zásah polície v Káhire vyvolal aj vlnu podpaľačských útokov na kostoly a domy koptských kresťanov, ktorých islamisti obviňujú z podpory vojenského prevratu. 

Tvrdý postup egyptskej polície voči promursíovským demonštrantom vyvolal pobúrenie aj v zahraničí. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes na urgentné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by sa podľa neho malo zaoberať "masakrom v Egypte". Súčasných egyptských lídrov by podľa neho mali postaviť pred súd. 

Francúzsky prezident Francois Hollande si dnes predvolal veľvyslanca Egypta v Paríži, aby mu tlmočil oficiálny protest svojej vlády proti krviprelievaniu v Káhire a ďalších egyptských mestách. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies