Počet obetí jadrovej katastrofy vo Fukušime vzrástol za rok o pätinu

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:35 • 2 min
Počet obetí jadrovej katastrofy vo Fukušime vzrástol za rok o pätinu

TOKIO - Počet obetí havárie jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime spred štyroch rokov vzrástol za posledný rok na 1232, čo predstavuje oproti vlaňajšku nárast o 18 percent, informoval dnes denník Tókió šimbun.

slovakia

left justify in out

Za smrť sa v tomto kontexte nepovažuje úmrtie spôsobené priamo jadrovou haváriou, ale podľahnutie ochoreniu vplyvom dlhodobého ožiarenia, vysvetľuje agentúra DPA.

 

Najväčší počet úmrtí, 359, zaznamenalo mesto Namie, ležiace v blízkosti elektrárne Fukušima na východnom pobreží Japonska. Nasleduje mesto Tomioka s počtom obetí 291, ktoré tiež leží neďaleko komplexu poškodenej elektrárne.

 

Po zemetrasení, pívalovej vlne cunami a následnej jadrovej katastrofe vo Fukušime z 11. marca 2011 sa dosiaľ kvôli rádioaktívnej kontaminácii nemohlo vrátiť domov približne 120.000 ľudí.

 

Atómovú elektráreň Fukušima prevádzkuje firma Tokyo Electric Power (Tepco) a vplyvom zemetrasenia a cunami v nej došlo k poškodeniu troch zo šiestich nukleárnych reaktorov. Táto prírodná katastrofa si v Japonsku vyžiadala 18.500 mŕtvych.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona