Počet obetí devastujúceho zemetrasenia na Filipínach rastie

NETKY.SK • 20 Október 2013, 12:04 • 2 min
Počet obetí devastujúceho zemetrasenia na Filipínach rastie

MANILA - Prírodná katastrofa postihla viac než 3,5 milióna ľudí a úplne alebo čiastočne zničených zostalo približne 37.000 obytných domov, väčšinou v Bohole.

slovakia

left justify in out

Na 185 stúpol dnes počet obetí nedávneho zemetrasenia - najhoršieho, aké postihlo Filipíny v priebehu posledných dvoch desaťročí. Zároveň sa už začalo s obnovou postihnutých a zničených oblastí.

Väčšina ľudí zahynula v provincii Bohol, kde zemetrasenie z utorka minulého týždňa s magnitúdou 7,2 malo svoje epicentrum. Z tejto oblasti je 172 potvrdených úmrtí, píše agentúra DPA. Najmenej deväť osôb je nezvestných a takisto sa predpokladá, že sú mŕtvi.

Trinásť osôb podľa filipínskeho národného úradu pomoci pri katastrofách zomrelo v neďalekých provinciách Cebu a Siquijor, kde utrpelo zranenia vyše 500 ďalších ľudí.

Prírodná katastrofa postihla viac než 3,5 milióna ľudí a úplne alebo čiastočne zničených zostalo približne 37.000 obytných domov, väčšinou v Bohole.

Najnevyhnutnejšou úlohou súčasných dní je pre obyvateľov, ktorí prišli o strechu nad hlavou, zabezpečiť náhradné ubytovanie v stanoch, zdôrazňuje šéf záchranárskeho úradu Eduardo Del Rosario.

Škody na infraštruktúre sa odhadujú na vyše 13 miliónov dolárov. Prerušené sú dodávky elektrického prúdu i pitnej vody a mnoho mostov a ciest je nepriechodných, sčasti aj v dôsledku zosuvov pôdy a bahna.

Podobné veľké zemetrasenie - s magnitúdou 7,9 - zasiahlo Filipíny v júli 1990. Postihnutý bol najmä severný ostrov Luzon. Zahynulo vyše 1600 ľudí a nezvestných zostalo ďalších 1000 osôb, ktorých telá sa nikdy nenašli.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona